VW e-Golf bij zebrapad
Het gaat om een waarschuwwingssignaal voor onoplettende voetgangers en fietsers.

Het “Acoustic Vehicle Warning System” (AVWS) staat ingeschakeld tot en met een snelheid van 20 km/u, daarboven wordt het niet noodzakelijk geacht vanwege wind- en bandengeruis. Een elektrische auto is niet altijd ijzig stil. Het systeem is er voor onoplettende voetgangers en fietsers, maar ook voor slechtzienden. Hoewel het bij voorbaat geen goed idee is om half op de tast door het verkeer te bewegen – al dan niet afgeleid door allerhande elektronica de smartphone – doet de kunstmatig toegevoegde attentiewaarde geen kwaad. Een ongeluk zit in een klein hoekje. AVWS is vanaf 1 juli verplicht voor alle nieuwe elektrische auto’s die in de EU worden verkocht.

De grote vraag is hoe een elektrische auto moet klinken. Bij een brandstofgestookte auto’s is sound engineer een heus vak, maar ook bij de ev is er sprake van sound composing. Het mag uiteraard niet klinken als iets wat er al is en knulligheid moet waar mogelijk worden vermeden, een al te stevige aanwezigheid zal ook niet worden gewaardeerd. Een dergelijk systeem was altijd al gangbaar op de gemiddelde ev, maar werd soms als optie worden aangeboden. Als je geen herrie maakt, maak je schade. En dan gaan je schadevrije jaren eraan.

Het roept ook de vraag op of er op termijn instellingsmogelijkheden komen, om het geluid van de eigen auto te kunnen personifiëren. Het is overigens wel een verplichting om op gehoor te kunnen bepalen of een auto accelereert of afremt en wat de snelheid is waarmee wordt gereden. Een geluidstoename betekent dat de 20 km/u wordt genaderd, verandering van toon duidt op optrekken of juist afremmen. (Via: ecomento.de)

Beeld: VW e-Golf bij zebrapad


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Op dezelfde dag dat men eindelijk appende fietsers gaat aanpakken…

Sorry, ik vind het een verkeerd signaal. Als je deelneemt aan het verkeer moet je opletten, dat is ook de strekking van dat app verbod.

Bovendien, fietsers en dure benzinewagens hoor je bij lage snelheden ook niet rijden, waarom dan alleen elektrische voertuigen ?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.