Er wordt gewerkt aan een manier om elektrische auto’s tijdens het rijden op te laden. Daarvoor moeten er echter wel magnetische spoelen in het wegdek worden geplaatst. De spoelen creëren vervolgens een zwak veld dat resoneert met een spoel in de auto, waardoor energie wordt overgedragen.

Het idee is afkomstig van wetenschappers aan de Californische Stanford University. Met deze techniek zou het grootste probleem van elektrische auto’s, de beperkte actieradius (range anxiety), worden opgelost.

De wetenschappers denken in staat te zijn om gedurende 7 microseconden 10 kilowatt aan vermogen over te brengen tussen twee resonerende spoelen, met een efficiëntie van 97 procent. Dat zou goed genoeg zijn om ook bij hoge snelheden genoeg energie over te dragen om een elektrische auto aan te drijven. Het systeem, dat op dit moment alleen nog op papier bestaat, is volgens New Scientist veilig, omdat energieoverdracht alleen geschiedt als twee objecten goed op elkaar zijn afgestemd. Daardoor zouden mensen geen gevaar lopen. (via tweakers.net)


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

mooi plan, maar is het haalbaar ? kost waarschijnlijk een flink vermogen om die spoelen in de weg te plaatsen.. en het is nou niet zo dat we daar de laatste tijd geld voor hebben in Nederland..

maar goed, voor de verre toekomst natuurlijk een goede ontwikkeling..

natuurlijk nog altijd geen fan van elektrische auto’s.. 😆

Leuk idee en 97% is een opmerkelijke efficiency (elders op deze site een bericht over draadloze (inductie) laadsystemen met een efficiency van 90%).

Vraag aan de techneuten: 10 kW gedurende 7 milliseconden. Om de hoeveel meter heb je dan zo’n laadspoel nodig om je wagen op gang te houden, laat staan om volledig op te laden zodat je capaciteit hebt om je weg te vervolgen op niet geëlektrificeerde B-wegen?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.