Time's up
In 2020 moeten elektrische auto’s in elke straat, in elke stad en op ieder kantoor kunnen worden opgeladen.

Dit hebben 53 bedrijven, organisaties en overheden van over heel de wereld met elkaar afgesproken. Het convenant ‘Overal opladen’ werd onder andere opgesteld door autofabrikanten Nissan, Renault en BMW, de gemeente Berlijn en bedrijven als ABB, Schneider Electric en Siemens.

De oplaadpaal zal een bekende verschijning gaan worden in het Nederlandse straatmeubilair. Als het aan de deelnemers van het convenant ligt, zullen in 2020 in elke gemeente in Nederland diverse oplaadpunten te vinden zijn. Niet alleen in woonwijken, maar ook bij parkeergelegenheden op bedrijventerreinen, bij winkelcentra, bouwmarkten en restaurants moet het mogelijk worden om elektrische auto’s op te laden.

De ambitie is een uitvloeisel van een internationale conferentie over elektrisch rijden, die dit jaar werd georganiseerd door de gemeente Amsterdam en The New Motion. Door het convenant op te stellen, zetten ze hun afspraken van de conferentie kracht bij. Naast overheden en autofabrikanten waren onder meer energiebedrijven, netbeheerders en financiers aanwezig. Het gemeenschappelijke doel is om het netwerk van oplaadpunten dusdanig uit te breiden, dat het voor automobilisten in 2020 even gemakkelijk is om een oplaadpunt vinden als een benzinestation.

The New Motion, de grootste aanbieder van oplaadpunten in Europa, spreekt van een grote stap. “De transitie naar duurzame mobiliteit is noodzakelijk om de uitstoot van CO2 te verminderen, om schonere lucht te creëren in steden en om de grootschalige transitie naar duurzame energie mogelijk te maken”, stelt oprichter Ritsaart van Montfrans. “Hiervoor moeten we van ‘early adoption’ van elektrisch rijden omzetten in ‘mass adoption’. Dat kunnen we alleen door ervoor te zorgen dat elektrische vervoer een beter alternatief is dan de benzine auto.”


Meer lezen over: , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.