Van de Nederlandse automobilisten rijdt ruim 3% al in een hybride of elektrische auto. Dat is een stijging van ruim 25% ten opzichte van vorig jaar.

Voor de meeste (43%) van deze automobilisten is het motief dat het beter is voor het milieu. Het kostenaspect gaat hierbij steeds meer een rol spelen. Berijders van hybride of elektrische auto’s geven hierbij aan dat het belastingtechnisch interessant is en dat het goedkoper is.

Milieu is tóch drijfveer
Iets minder dan twee op de tien automobilisten overweegt de keuze voor een elektrische of hybride auto bij de aanschaf van een nieuwe auto. Ook hier is het belangrijkste motief dat het beter is voor het milieu. De automobilisten die het niet in overweging nemen doen dit vaak niet omdat ze de aanschaf van zo’n auto te duur vinden (59%). Andere veelgenoemde redenen om het niet te doen zijn dat er te weinig voorzieningen zijn om op te laden (34%) en een beperkte keuze aan auto’s (23%).

Geluidloos
Dat elektrische auto’s stil zijn en bijna geen geluid maken, wordt vaker gezien als een gevaar dan een voordeel. Van de automobilisten vindt 37% geluidloze auto’s gevaarlijk en geeft 22% aan dat ze het juist heerlijk vinden. Een ander groot deel van de respondenten (27%), en met name de mannen, geeft aan dat het gewoon even wennen is dat deze auto’s bijna geen geluid maken.

Bron: Eileen, Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2012


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De meeste reacties die wij krijgen is omdat men geen notie heeft van de subsidie voordelen en dat men de komende 5 jaar zonder bijtelling kan rijden.

Grutjes. Dát is een slecht geschreven verhaal!
– 3% wordt ‘al’ genoemd. Omdat het veel is? Omdat het het begin van de toekomst is?
– ‘Het’ motief is voor 43% het milieu. Daarna worden kostenaspect (van het milieu, of van de auto?), belastingen en goedkoop zijn genoemd. Zijn dit 4 ‘losse’ motieven in het onderzoek? Of eentje, plus drie randverschijnselen? En dan nog. Geeft 43% aan milieu mee te wegen – en 10 andere dingen mee te wegen? Of zijn alle andere motieven samen 57%? En als al die 57% nu eens een ander woord voor ‘geld’ blijken?
Zo is het met de rest van het artikel ook. Die percentages zeggen zo niets.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.