Actuele geschiedenis. Eén van de eerste ev’s die het succes van de huidige golf van elektrische auto’s inleidde is binnenkort niet meer; de Mitsubishi i-MiEV. Mitsubishi Innovative Electric Vehicle.

Een vroege elektrische auto. Klein en vooral bedoeld voor stadsgebruik, met een bescheiden accupakket en dito rijbereik. Tien jaar terug was het geen verkeerde auto, inmiddels de drieling, de Mitsubishi i-MiEV, Citroën C-Zero en Peugeot iOn, door de tijd ingehaald.

Hoe het er voorheen aan toe ging is te zien in dit fragment van Fifth Gear (YouTube). Voortdurend is er sprake van actieradiusangst, heerst de dreiging stroomloos langs de weg eindigen omdat de accu leger dan leeg is. Dat is vandaag de dag wel anders, nu ook met een relatief goedkope elektrische auto als de Skoda Citigo e iV met gemak een paar honderd kilometer valt af te leggen. Over verkoopprijzen gesproken, de Mitsubishi i-MiEV kostte ooit € 19.990 en was daarmee de goedkoopste ev van het land. Rond het moment van introductie werd echter een bedrag van € 34.930 verlangd voor deze compacte ev.

Inmiddels is elektrisch rijden aardig gedemocratiseerd. De auto’s zijn niet zozeer spotgoedkoop geworden, maar hebben vooral aan bruikbaarheid gewonnen. De gemiddelde ev is een vrij ruime, praktische wagen die prima inzetbaar is voor gezinsgebruik en waarmee de meeste ritten worden afgelegd zonder dat over (snel)laders hoeft te worden gedacht.

Niet voor niets meent Mitsubishi dat het tijd is om afscheid te nemen van de i-MiEV. Overigens een kei car en de eerste massageproduceerde ev. In alles een bescheiden auto, met een aandrijflijn die goed is voor een vermogen van 47 kW (64 pk) en een koppel van 180 Nm. Van de auto zijn slechts 32.000 exemplaren verkocht.

Een nieuwe ev wordt samen met Nissan ontwikkeld, maar deze auto wordt pas in 2023 verwacht. Het einde van de productie van de Mitsubishi i-MiEV is voorzien voor maart 2021. (Via: nikkei.com)


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.