Volledig elektrische dakarauto Acciona
Acciona, dat zich in 2008 noodgedwongen ging focussen op onder andere de ontwikkeling, productie en het beheer van duurzame energie komt nu met een volledig elektrische auto die zal deelnemen aan de Dakar-rally.

En dat is uniek, want nog nooit in de 37-jarige bestaanshistorie van Dakar heeft er een auto de volledige route elektrisch gereden. Er zijn al wel veel verschillende auto’s aan de start van de bekende Dakar-rally gekomen, onder andere een Smart, maar een volledig elektrische auto zat hier nog niet bij. Tim Coronel had in 2011 al wel plannen om hetzelfde te doen, maar dat liep spaak door de onduidelijkheid over de levering van de accu’s.

De 300pk sterke auto is ontworpen om te voldoen aan alle FIA regelgeving. De accu’s zijn gemakkelijk en snel te vervangen als ze leeg zijn. Ook wordt de auto voorzien van zonnepanelen die de accu’s moeten voorzien van extra energie gedurende de rit. Mocht er echt nood aan de man zijn is de auto ook voorzien van een stekker om op te laden via het elektriciteitsnetwerk.

Volledig elektrische auto van Acciona
(klik voor volledige versie)

Uitstoot
Dat het duurzaam is laat Acciona zien aan de hand van wat gegevens. Waar de gemiddelde auto die deelneemt aan Dakar zo’n 2250 liter brandstof verbruikt voor de 9000 kilometer durende rally en dus een gemiddelde heeft van 1 op 4, zullen zij geen enkele gram CO2 uitstoten. De energie die gebruikt wordt is duurzaam opgewekt, aldus Acciona.

Uniek en daarom ook erg spannend om te zien hoe het de heren Albert Bosch(bestuurder) en Agustín Payá(navigator) zal vergaan gedurende de 2015 Dakar-rally.

UPDATE: Acciona schrijft geschiedenis tijdens de Dakar van 2017. De elektrische racer wist, in tegenstelling tot eerdere pogingen, eindelijk de finishlijn te halen.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Leuk om te weten is dat er speciale EV regels zijn bedacht door de FIA. Zo mogen ze vaker stoppen om accu’s te wisselen dan gewone auto’s mogen stoppen op te tanken. Ze mogen stoppen bij de tankstop van de motoren om daar de accu’s te wisselen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.