Studenten van het Belgische Groep T doen met een EV mee aan de Formula Student 2012 challenge waar een bijzonder tintje aan zit. Een groot aantal onderdelen is namelijk niet met de hand gemaakt, maar komt rechtstreeks uit een 3D-printer.

In samenwerking met Materialise werden enkele onderdelen zoals de body en luchtfilter aangemaakt via de innovatieve Printer. Van het eerste ontwerp tot het uitprinten van de body nam ongeveer 3 weken in beslag en de neus is zelfs voorzien van een haaienhuidtextuur. Dezelfde techniek die ook op zwempakken wordt toegepast om de weerstand te verminderen.

De Leuvense racewagen kan dankzij een efficiƫnte en krachtige aandrijflijn in minder dan 4 seconden tijd een snelheid halen van 100 kilometer per uur. De topsnelheid van de wagen bedraagt 141 km/uur, heeft een lengte van 2,8 meter, een breedte van 1,4 meter en weegt 280 kilo. De batterijen hebben een vermogen van 85 kW en een energiecapaciteit van 8 kWh. De motor weegt slechts 40 kilo, heeft een piekvermogen van 167 kW en een efficiƫntie van 96 procent.

Maar bovenal is de wagen ecologisch verantwoord geconstrueerd. De stoel van de piloot is bijvoorbeeld vervaardigd uit biocomposiet, een volledig biologisch-afbreekbare materiaalsoort. Het design van de aandrijflijn is toegespitst op een optimaal gebruik van de energie van het batterijpakket.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.