Renault Kangoo ZE
Evides Waterbedrijf heeft als eerste in Nederland een Renault Kangoo op waterstof in gebruik genomen. Deze gaat rijden op waterstof van Evides’ eigen industriewater.

Behalve drinkwater levert Evides ook het zogenaamde industriewater. Dit water wordt onder andere gebruikt om bij het waterstoftankstation van Air Liquide in het Rijnmondgebied waterstof te maken. Daar zal de Renault Kangoo dan ook volgetankt worden. Daarmee rijdt de auto volgens Evides dan ook op ‘eigen water’.

Wat de Renault Kangoo op waterstof onderscheidt van bijvoorbeeld de Hyundai iX35 FCV is dat je de auto ook bij een laadpaal kunt opladen. In feite zijn waterstofauto’s als de genoemde iX35 of de Toyota Mirai elektrische auto’s, waarbij de elektriciteit niet opgeslagen is in grote accu’s, maar middels een brandstofcel gewonnen wordt uit waterstof. In het geval van de iX35 en de Mirai zijn de accu’s klein, deze worden slechts als buffer gebruikt. In het geval van de Kangoo gaat het om een elektrische Kangoo Z.E., die achteraf is uitgerust met een brandstofcel, vermoedelijk door Symbio FCell. Enerzijds handig, omdat er op dit moment nog maar weinig waterstofstations zijn in Nederland en je zo extra veel bereik hebt (waterstof + accu). Aan de andere kant zeul je wel een hoop extra gewicht mee en dat kost weer energie. Overigens is Evides niet het eerste bedrijf dat de Kangoo op waterstof in haar vloot opneemt, het Franse La Poste ging het waterbedrijf al voor.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.