Hyundai ix35 FCEV
Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu opende gisteren in het Zuid-Hollandse Rhoon een pompstation voor waterstofauto’s. Het is de eerste van twintig tankpunten die de komende jaren in Nederland langs de weg verrijzen.

Er zijn in Nederland tientallen bedrijven die investeren in innovatie en productie van waterstof. Dat is niet alleen goed voor onze economie, het draagt ook bij aan onze ambitie het vervoer te vergroenen”, aldus staatssecretaris Mansveld. “Bij verbranding wordt waterstof omgezet voor de elektrische aandrijving, waardoor alleen nog schone waterdamp overblijft. Het is daarmee een van de oplossingen voor schonere steden, omdat de luchtkwaliteit verbeterd en elektrische auto’s nauwelijks geluid maken.”

Innovatie en productie

Nederland neemt in Europa een belangrijke positie in op het gebied van innovatie en de productie van waterstof. In de regio Rotterdam wordt deze brandstof voor een groot deel van de Europese markt geproduceerd en onder meer via ondergrondse leidingen getransporteerd naar België en Frankrijk. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt zelf ook klant van het pompstation. Rijkswaterstaat heeft sinds kort de eerste twee Nederlandse waterstofauto’s in hun wagenpark.

Waterstofauto’s

Ook kondigde de staatssecretaris aan dat er vier miljoen euro beschikbaar is voor provincies die proeven willen doen met waterstofbussen voor personenvervoer. Tot nu toe rijden in Nederland alleen enkele vrachtauto’s, een bestelauto en een aantal bussen op waterstof. Deze konden voor een tankbeurt terecht in Amsterdam, Arnhem en Helmond. Het nieuwe tankstation aan de A15 in Rhoon geeft een impuls aan waterstof voor personenauto’s, omdat deze ook toegankelijk is voor de gewone automobilist.

Het waterstoftankstation in Rhoon is van het Franse bedrijf Air Liquide, dat bouwt aan een groter Europees netwerk van waterstofstations.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Slecht geheugen?? Het eerste H2 tankstation is geopend in Arnhem aan de van Oldebarneveldstraat in december 2010.

@jacuitka: klopt, maar is die er nog wel?

In 2012 werd trouwens ook gesproken over een nieuw waterstofstation in Arnhem, maar ik heb geen idee of die er ook gekomen is?
http://www.groen7.nl/shell-bouwt-waterstof-tankstation-in-arnhem/

Het eerste was ook van VB van Steijn, maar toen dat verplaats werd was het de bedoeling dat het H2 station ook in het nieuwe station zou komen. Dat is echter bij mijn weten niet gebeurd.

Hoe wordt de waterstof die verkocht wordt geproduceerd? Aangezien 95% van alle waterstof uit aardgas wordt gewonnen en productie met groene stroom het gas onbetaalbaar maakt….

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.