Gisteren opende het eerste Nederlandse groengas tankstation met uitsluitend duurzame brandstoffen. Het OrangeGas tankstation staat in de haven van Amsterdam en levert groengas uit Amsterdams rioolwater. Nog niet eerder is groengas op deze schaal geproduceerd.

De bron van het groengas is de rioolzuivering van Waternet. Het slib van de zuivering zet Waternet om in biogas en het naastgelegen Afval Energie Bedrijf (AEB) zet het biogas om in groengas. Met deze nieuwe productie van groengas kan één auto 13 miljoen kilometer rijden. Doel is om de Amsterdamse haven verder te verduurzamen en hier op termijn zelfs een ‘energiefabriek’ van biogas te realiseren.

13 miljoen auto kilometers
Waternet levert al jaren biogas uit de rioolzuivering aan AEB voor elektriciteit en stadsverwarming. De afgelopen jaren is de productie gestegen naar 11 miljoen m3 biogas. Hiervan werd 1 miljoen m3 gas verbrand omdat dit niet meer verwerkt kon worden. Nu is er een nieuwe installatie van BioGast waarmee het niet verwerkte biogas wordt omgezet in groengas. Door de samenwerking met OrangeGas, de exploitant van het tankstation, is er nu een duurzame bestemming gevonden. Met deze productie van groengas kan één auto 13 miljoen kilometer rijden. Het tankstation is mede mogelijk gemaakt door subsidie van Haven Amsterdam, ontwikkelaar van de Amsterdamse haven. Wethouder Maarten van Poelgeest (klimaat en energie) opende het tankstation op 12 december.

Eerste tankstation met alleen duurzame brandstoffen
Het tankstation is toegankelijk voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Steeds meer bedrijven schakelen over naar duurzamere brandstoffen. Het wagenpark van Waternet, AEB en Afvalservice West is al deels overgegaan op groengas. Het doel is om steeds meer vuilniswagens in Amsterdam op groengas te laten rijden wat bijdraagt aan een schonere stad, door minder CO2, stikstof en fijnstof. Ook bedrijven gevestigd in het Amsterdamse havengebied rijden minder op fossiele brandstoffen. Daarom is het nieuwe tankstation milieuvriendelijk. Naast groengas kunnen ook elektrische auto’s opgeladen worden.

Energiefabriek
De verwachting is dat Waternet en AEB in 2020 in totaal ca 20 miljoen m3 biogas produceren waarvan 10 miljoen m3 omgezet kan worden naar groengas. In het Amsterdamse havengebied zijn nog meer bedrijven die biogas produceren. Dit kan dan oplopen tot 30 à 40 miljoen m3 biogas per jaar. In januari 2013 start daarom een inventarisatieonderzoek om in kaart te brengen hoeveel gas er op termijn geproduceerd kan worden in de haven. Dit kan leiden tot de aanleg van biogashub, een ‘energiefabriek’ met hoog rendement groengas dat het hele havengebied en omgeving kan bedienen.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.