FastNed realiseert 200 snelladers op belangrijke locaties langs Nederlandse snelwegen.

Om de adoptie van EV’s te bevorderen besloot Bart Lubbers, zoon van oud-politicus Ruud Lubbers, om met zijn nieuwe bedrijf snelladers te plaatsen op strategische punten. ABB kreeg een contract om de 200 snelladers te plaatsen, waardoor alle 16,7 miljoen inwoners een snellaadpaal binnen een straal van 50 kilometer zullen vinden.

De eerste ABB Terra snelladers werden in september 2013 geleverd en de eerste stations worden 29 november officieel geopend, maar er kan nu al gebruik van worden gemaakt. De 50 kW Terra 52 en Terra 53 modellen laden een EV binnen 15 tot 30 minuten op, onder andere op de A1 richting Enschede en op de A18 richting de A12.

De bouw van de FastNed stations met zonnepanelen op het dak moet in 2015 worden afgerond.

Met dank aan Wido voor de tip.

UPDATE: De stations zijn al actief, maar het betalen via de mobiele telefoon kan nog niet. Tanken is daarom voorlopig gratis. In de toekomst zal een accu tussen de 10 en 15 euro kosten.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Handig ook die zonnepanelen tussen al die hoge bomen.

@dennis: Op de website van fastned kun je lezen dat de dakpanelen speciaal ontworpen zijn.
Een zeer groot bijkomend voordeel is geen onderhoud aan dakbedekking.

De chargers van Tesla leveen inmiddels 130 kw dacht ik?

@fit4fun: Klopt, dus ruim 2x zo snel als een FastNed station. Probleem met een SuperCharger is wel dat enkel een Model S er kan laden, verder geen enkele auto.

@widodh: idd een nadeel, ik las in een interview met Elon Musk in AutoBild dat de laadtijd door die sterkere chargers was verkort van 30 naar 20 minuten. Verbaasde mijn in positieve zin dat ze zo snel zulke vooruitgang weten te boeken!

De volledige foto laat ook zien dat het station redelijk openbaar ligt en het dak meer dan voldoende zon tot zijn beschikking zal krijgen.

http://www.teslamotorsclub.com/showthread.php/24120-Belgium-and-the-Netherlands-Public-Charging-infrastructure/page3?p=502717&viewfull=1#post502717

Het is een mooie ontwikkeling en het gaat nu ineens snel. Voor een accupakket van 20 tot 30 kWh voldoet deze snellader goed. Ik kan meestal na een kwartiertje weer verder, ook omdat de accu natuurlijk nooit leeg is. (wel in de gaten houden dat het laden langzamer zal gaan zodra de accu’s ongeveer 80% vol zijn). Met de komst van grotere accupakketten (en dus meer bereik) zal er behoefte komen aan snellere laders en die komen er dan denk ik vanzelf wel bij. Ik ga op deze ontwikkelingen in in mijn blogs op http://www.leafrijder.nl

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.