SolaRoad element
Vorige week werd het eerste SolaRoad element op werkelijke schaal gebouwd, een stuk wegdek dat zonlicht omzet in elektriciteit.

Sinds 2011 wordt gewerkt aan dit unieke innovatieve product. In oktober zal circa 100 meter SolaRoad worden aangelegd op een fietspad in Krommenie. Dit tracé is een pilot waarmee twee jaar lang getest gaat worden. De testen moeten antwoord geven op vragen als: Hoe gedraagt het zich in de praktijk? Hoeveel energie levert het op? En hoe is het om eroverheen te fietsen? In de aanloop naar dit moment wordt het pad in het laboratorium getest zodat het voldoet aan alle (veiligheids)eisen voor wegdekken.

Het idee achter SolaRoad is eenvoudig: zonlicht dat op het wegdek valt, wordt opgevangen door zonnecellen en omgezet in elektriciteit – het wegdek als een groot zonnepaneel. De op deze manier opgewekte elektriciteit vindt praktische toepassingen in wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto’s (die er overheen rijden) en huishoudens. Een innovatieve stap richting een energieneutraal mobiliteitssysteem. SolaRoad bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter met op de helft daarvan (in één rijrichting) een geharde glazen en lichtdoorlatende toplaag van ongeveer 1 cm. dikte. Onder het glas liggen kristallijn silicium zonnecellen. De toplaag verschilt duidelijk van een traditioneel wegdek. Hij moet namelijk zoveel mogelijk zonlicht doorlaten en vervuiling afstoten. Tegelijkertijd moet de toplaag stroef en sterk genoeg zijn om een veilig wegdek te realiseren. Woordvoerder Sten de Wit:

SolaRoad moet voldoen aan alle eisen die je aan een wegdek stelt, voldoende energie opwekken en financieel ook aantrekkelijk blijven. Vanaf het begin stond vast: als we dit willen realiseren dan hebben we meerdere partijen nodig: wegbeheerders, wegenbouwers, industriële partijen. Vanuit een gedeelde drive dit ‘zonnewegdek’ te realiseren ontstond het huidige consortium, waarin ieder zijn eigen specifieke kennis en ervaring heeft. Een bijzondere aanpak, die heel succesvol is gebleken. Wat mij betreft is dit de opmaat naar een toekomst waarin SolaRoad de gewoonste weg van de wereld is.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.