Green Deal
Rijksoverheid, Milieu Centraal, Stimular, Connekt en SKAO stellen een lijst met CO2-basiscijfers op om de CO2-uitstoot van een organisatie of activiteit (zoals reizen met de auto) in de toekomst beter te kunnen vergelijken. Meer inzicht in CO2-uitstoot helpt om deze vervolgens omlaag te brengen.

Hoeveel gram CO2 is 1 kWh stroom, of een liter Euro 95? Er zijn verschillende CO2-footprint-berekeningsmethoden, maar zij geven niet allemaal dezelfde uitkomst. Dat was reden voor de Rijksoverheid, Stimular, Connekt, SKAO en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal om in maart een Green Deal te sluiten. Het doel is om te komen tot één lijst van CO2-emissiefactoren.

“Er zijn veel CO2-berekeningsprogramma’s in omloop. Op zich geen probleem, maar wat blijkt is dat na de berekening de footprints verschillen. Hier willen we vanaf, de footprint moet duidelijk en uniform worden”, is de mening van Marc Herberigs, adviseur bij Stimular. “We willen dat in Nederland met één lijst CO2-emissiefactoren wordt gerekend. Een lijst op basis van algemeen geaccepteerde uitgangspunten die op een breed draagvlak kan rekenen.”

Omrekeningsfactor

“Het knelpunt is de omrekeningsfactor”, vervolgt hij. “Iedereen hanteert andere omrekeningstabellen voor elektra, gas en diesel naar CO2. Daardoor is informatie van verschillende partijen moeilijk vergelijkbaar. Partijen moeten kosten maken om hun emissiefactoren up-to-date te houden. Ook zijn er discussies over de factoren, randvoorwaarden en uitgangspunten. Tegelijkertijd wil iedereen de footprint zo laag mogelijk houden.

De discussie moet echter niet gaan over een zo gunstig mogelijk berekende footprint, maar over het terugdringen van de CO2-uitstoot. De verschillen leiden af van het doel en dat is één van de redenen waarom we tot een uniforme berekening willen komen.”

Publicatie eerste lijst

De ondertekenaars zetten er vaart achter want over een paar maanden is er een stakeholdersconsultatie en in de zomer wordt de eerste lijst gepubliceerd. Herberigs verwacht dat er voor die tijd nog een paar beslissingen genomen moeten worden.

“Op dit moment wordt 1 kWh grijze stroom berekend op 460 gram CO2. Een van de discussiepunten is de omrekening die je moet hanteren voor groene stroom. Er is al besloten dat er geen verschil wordt gemaakt tussen aanbieders en dat de stroom door middel van wind, water en zon in Nederland opgewekt moet zijn. Stroom die door middel van certificaten wordt ‘vergroend’ zien wij als grijze stroom.”


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.