Op wat voor punten is het verzekeren van een elektrische auto anders dan het verzekeren van een niet-elektrische auto?

Een elektrische auto is op veel vlakken anders dan een conventionele auto. Wat betekent dit voor de verzekering? Ben je bijvoorbeeld duurder of goedkoper uit? We zetten het even op een rijtje.

Premie

Qua variabele kosten is een elektrische auto over het algemeen voordelig, maar qua verzekeringskosten ben je doorgaans niet goedkoper uit. Hoe groot de verschillen zijn hangt af van de verzekeringsmaatschappij. De hogere premies hebben er deels mee te maken dat EV’s simpelweg een hogere aanschafprijs hebben. Wat ook een rol speelt: reparaties aan de accu kunnen behoorlijk in de papieren lopen.

Tesla

Als we het over verzekering hebben is Tesla een verhaal apart. Dit heeft alles te maken met de beveiliging. Verzekeraars stellen daar namelijk hoge eisen aan, waar Tesla’s vaak niet aan kunnen voldoen. Dit komt omdat er extra veiligheidsmaatregelen worden toegepast, die niet samengaan met Tesla’s eigen systemen. Daardoor is de keuze beperkt. Bij de meeste verzekeraars is alleen een WA-verzekering mogelijk. Ook is het aanbod van verzekeraars ├╝berhaupt minder uitgebreid.

Accuhuur

Als je een accu huurt, zoals bij Renault, is deze in principe niet inbegrepen bij de verzekering van de auto. Die moet je dus nog apart verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld via de verzekering die Renault zelf aanbiedt.

Op een aantal punten werkt het verzekeren dus net even anders dan bij een auto met een verbrandingsmotor. Het is hoe dan ook belangrijk om de verschillen tussen verzekeringen te bekijken via een vergelijkingswebsite. Na het vergelijken kun je vervolgens je auto direct verzekeren.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.