Nissan LEAF
De aanschafprijs is één van de obstakels die veel mensen tegenkomen bij de overweging om elektrisch te gaan rijden. Tijd om dit eens en voor altijd uit de wereld te helpen.

Als voorbeeld gaan we uit van Nissans gloednieuwe, volledig elektrische bedrijfsauto: de e-NV200. Het Nederlandse bedrijfsleven kan deze aanschaffen voor nog geen 5.000 euro. Dat is minder dan een kwart van de gebruikelijke verkoopprijs.

Het gemeentebestuur van Rotterdam wil dat oudere, vervuilende voertuigen verdwijnen. Daarom biedt het ondernemers die een schoon voertuig aanschaffen 2.500 euro slooppremie voor hun oude exemplaar. Samen met andere overheidssubsidies kan de nieuwprijs van de onlangs geïntroduceerde Nissan e-NV200 Visia Flex daardoor dalen tot slechts 4.950 euro. Dezelfde subsidies kunnen de nieuwprijs van de Nissan LEAF terugbrengen van 24.110 tot slechts 7.450 euro1.

Berijders van elektrische voertuigen in Rotterdam kunnen daarbij ook een jaar gratis in het stadscentrum parkeren. Verder kunnen ze tot wel 1.450 euro subsidie krijgen als zij thuis een oplader installeren en gebruikmaken van groene stroom. De stad werkt ook aan de uitbreiding van het eigen openbare snelladernetwerk. Jordi Vila-Onses, Managing Director van Nissan Nederland:

Door de eigenaars van oudere voertuigen te stimuleren hun vervuilende auto’s te laten slopen en te vervangen door emissievrije elektrisch aangedreven voertuigen, maakt Rotterdam een grote stap voorwaarts naar een betere luchtkwaliteit in de stad. De Nissan LEAF en de e-NV200 zijn ideaal voor taxibedrijven en andere ondernemingen die veel in de stad rijden. Maar ook voor particuliere automobilisten die iets willen doen voor een betere kwaliteit van het leven in hun eigen stad.

Méér regelingen om emissievrij rijden te stimuleren

Het Rotterdamse initiatief is slechts één van de vele regelingen in Nederland om emissievrije mobiliteit in steden te stimuleren. In Amsterdam bijvoorbeeld brengen subsidies voor de aanschaf van een elektrische auto de prijs van de Nissan e-NV200 Visia Flex terug tot slechts 5.650 euro, ondanks dat Amsterdam geen slooppremie voor oudere auto’s kent.

Een landelijke subsidieregeling voor elektrische voertuigen zorgt voor een automatische prijsverlaging van 3.000 euro voor elektrische bestelauto’s en taxi’s. Daarbij kunnen gemeenten nog aanvullende subsidies van maximaal 7.000 euro bieden. Daarnaast zijn beide Nissan modellen tot en met 2016 vrijgesteld van wegenbelasting. De bijtelling voor zakelijke rijders bedraagt 4 procent.

Om te profiteren van de enorme prijsverlaging moeten kopers zich echter wel haasten. De Rotterdamse slooppremie is er alleen voor de eerste 5.000 aanvragers. Daarbij moeten de bestellingen vóór december van dit jaar zijn geplaatst en moeten de voertuigen vóór het einde van het jaar op kenteken staan.

Snel stijgende afzet verwacht

Niet alleen in Nederland wordt elektrische mobiliteit gestimuleerd, ook in andere Europese landen doet de overheid dat. De regeringen van de EU-landen stellen ook duidelijke doelen voor elektrisch aangedreven voertuigen. Daardoor neemt de verkoop in Europa naar verwachting in de komende twaalf maanden snel toe. Het aantal elektrisch aangedreven voertuigen passeerde in 2013 het aantal van 45.000 (inclusief 11.120 Nissans LEAFs). De verwachting is dat dit aantal snel verder zal stijgen tot 400.000 in 2015. Dat komt neer op ongeveer 3,5 procent van het aantal nieuw verkochte personenauto’s.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.