Het Energieonderzoek Centrum Nederland heeft een stappenplan gepresenteerd waarmee de CO2-uitstoot van de EU drastisch moet worden verlaagd.

Eén van de zaken die daarbij in het oog springt, is het statement dat alle nieuw verkochte auto’s vanaf 2035 elektrisch moeten zijn. Uiteraard moet de overheid dan wel zorgen voor een laadinfrastructuur die daarop berekend is, wat eveneens geldt voor het elektriciteitsnet.

De belangrijkste reden voor deze stevige uitspraak is het feit dat de uitstoot van de Europese transportsector met 60% zal moeten afnemen. Het ligt in de lijn der verwachting dat bijvoorbeeld vrachtauto’s en vliegtuigen in 2035 nog steeds van fossiele brandstoffen gebruik zullen maken.

Met dat gegeven in het achterhoofd zal een groot deel van de winst dus moeten worden behaald bij personen- en bestelauto’s. ECN meent dat het 15 jaar duurt voordat het wagenpark vanaf 2035 is vervangen en dus zouden we met z’n allen in 2050 massaal in emissievrije auto’s moeten rijden.

De plannen klinken dan ook behoorlijk ambitieus, maar of we in Nederland en in de gehele EU over 20 jaar inderdaad de verbrandingsmotor uit het straatbeeld hebben verbannen valt nog te bezien.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

@Mauritsh,
Waarom zou de overheid zorg moeten dragen voor oplaadinfra. Zowieso kan een deel van de mensen gewoon thuis op eigen oprit opladen. En waar dat niet kan, kan mits de regels correct worden aangepast, via commerciële partijen, publiek oplaadinfra worden geplaatst.

Ten tweede, ik ben benieuwd in welk opzicht het netwerk moet worden aangepast. Momenteel is het merendeel van ons netwerk in woonwijken niet in gebruik tussen 22.00 en 6.00. Als je je bedenkt dat een gemiddeld gezin het merendeel van de elektriciteit gebruikt in ca. 6 uur tijd per dag (bedenk maar eens zelf wanneer je veel elektriciteit gebruikt) en je bedenkt dat op het energieverbruik van een gemiddeld huishouden (3500 kWh) een EV ca. 17.500 km kan rijden (oftewel meer dan de gemiddelde auto in Nld), dan kan je vrij eenvoudig inschatten dat het wel snor zit met het netwerk. Hooguit zijn wat slimme toepassingen nodig, dan wel meer stimulering tot nachtelijk gebruik middels een door de netbeheerder gestimuleerd nacht tarief.

Ik denk dat dit een erg goed plan is. Hoop wel dat het haalbaar is, Karel Paragh

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.