Bus van EBS
Het is niet al elektrisch wat er blinkt: de elektrische bus is niet het enige alternatief voor de ooit vertrouwde dieselbus.

In het stads- en streekvervoer is diesel uit de gratie geraakt. Wanneer nieuwe bussen in gebruik worden genomen, dan wordt zonder uitzondering gekozen voor een alternatieve brandstof. Dat is logisch, aangezien het Rijk heeft verordonneerd dat het openbaar vervoer in 2030 volledig emissievrij moet zijn. Vaak wordt er gekozen voor elektrische bussen – iets waar in dit redactielokaal de nodige aandacht naar uitgaat (EEN, TWEE, DRIE) – maar niet altijd.

In de vervoersregio Voorne-Putten Rozenburg rijdt EBS sinds december met bussen op groengas. Het gaat om Iveco Crossway-bussen, die met dank aan tanks met een beschikbare capaciteit van 1.260 liter 500 tot 600 kilometer ver komen. Dat is uiteraard een groot voordeel vergeleken met volledig elektrische bussen, die het met minder rijbereik moeten stellen. Ook hoeven er minder aanpassingen te worden getroffen. Er hoeft niet een bescheiden laadnetwerk te worden opgezet, een nieuwe brandstofpomp volstaat. Daarvoor is in dit geval Pitpoint verantwoordelijk geweest, die partij is gespecialiseerd in laadoplossingen voor elektrische voertuigen, in waterstof, maar in ook andere alternatieve brandstoffen.

Groengas wordt gewonnen uit hernieuwbare bronnen, bijvoorbeeld GFT. Dat is prijzenswaardig. Marc Stikvoort, bij EBS verantwoordelijk voor de concessie Voorne-Putten Rozenburg, zegt het volgende over de keuze voor groengas: “De betrouwbaarheid van gas gaf de doorslag.” Daarbij is uiteraard niet over een nacht ijs gegaan. Er zijn meerdere scenario’s geanalyseerd en daaruit kwamen verschillende voordelen van groengas naar voren. De brandstof is net zo rendabel als diesel, waardoor de concurrentiepositie beter is dan die van elektrische bussen. Ook zorgt groengas voor een behoorlijke reductie van de uitstoot van CO2 en fijnstof. Hoewel de bussen uiteraard niet volledig vrij van uitstoot zijn.

Is dit dan toch een verstandige keuze, of wordt het busvervoer op termijn toch echt volledig elektrisch?

Met dank aan Wimer voor de tip!


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ook in de regio Haaglanden streek gaat EBS helaas met groengas bussen rijden die nog steeds fijnstof blijven uitstoten terwijl deze regio al zwaar belast is met fijnstof. 🙁

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.