Vervuiling door vrachtwagens kost Nederland jaarlijks naar schatting 1,7 miljard euro aan zorgkosten. Dat komt neer op 4 tot 7 cent aan ‘gezondheidsschade’ per gereden kilometer door een zware vrachtwagen, afhankelijk van het bouwjaar.

Dat stelt het Europese Milieuagentschap (EEA) in een vg gepresenteerd rapport.

In een handvol landen als Zwitserland, Frankrijk, Italië, Duitsland en Luxemburg zijn de kosten per gereden kilometer nog hoger. De kosten die in de zorg gemaakt worden door de totale vervuiling van al het wegvervoer bedraagt naar schatting van het EEA 3,7 miljard euro per jaar in Nederland.

EEA infographic

Volgens het EEA overlijden er jaarlijks 350.000 mensen in Europa door de uitstoot van stikstofoxiden (een verzamelnaam voor verschillende schadelijke stoffen) en de uitstoot van fijnstof. Ook zorgt het voor 3 miljoen extra dagen dat mensen zich ziek melden op hun werk. Voor Nederland specifiek zijn die cijfers niet bekend. Verder krijgen mensen aandoeningen aan de longen, hart- en vaatziekten en problemen met de bloedvoorziening in de hersenen. De levensverwachting van mensen zal stijgen als de luchtvervuiling door vrachtwagens wordt teruggedrongen, zo stelt het EEA.

Op dat terrein wordt winst geboekt, aangezien nieuwe vrachtwagens beduidend schoner zijn dan oudere.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Onbegrijpelijk… gewoon geen woorden voor deze idioten, zonder transport geen leven. Zonder kolencentrales geen stroom..

Mijn eerste reactie; Nou en!! Zonder vrachtverkeer dat producten van punt A naar punt winkel verplaatsen ga je ook dood. Want je kan dan namelijk geen levensmiddelen kopen en zonder levensmiddelen ga je dood.
Dus geen paniek, dood ga je toch wel…!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.