Een biodiesel die identiek is aan gewone diesel? Dat betekent dat we in de toekomst mogelijk niet meer de lastige keuze hoeven te maken tussen het behoud van de auto of het sparen van de natuur.

Biobrandstoffen waren tot nu toe niet volledig compatible met de meeste motoren, ook niet met de moderne varianten. Het draait inefficiënt en naar verloop van tijd zal het systeem corroderen doordat de koolwaterstofketens net even een ander formaat en vorm hebben dan gewone brandstof. Hierdoor kan er niet op 100% biobrandstof worden gereden, maar slechts met mengsels. Als men biobrandstof vaker en met hogere percentages wilt gebruiken dan fossiele brandstoffen, zullen er nieuwe motoren ontwikkeld moeten worden, of er moet een extra stap in de productie van de biobrandstof komen. Beide opties kosten veel geld.

John Love en zijn collega’s van de Universiteit van Exeter lijken een oplossing te hebben gevonden. Zij splitsten de genen van de kamfer boom, bodembacteriën en blauw-groene algen en combineerden dit met het DNA van Escherichia coli (E. coli) bacteriën. De enzymen die deze gemodificeerde E. coli produceren als zij glucose krijgen gevoerd, verandert het suiker in vettige zuren en vervolgens in koolwaterstoffen. Deze zijn chemisch en structureel gelijk aan die in gewone diesel.

De volgende stap is om het project uit te breiden, zodat de koolwaterstoffen in massa geproduceerd kunnen worden. In het laboratorium was het glucose afkomstig van planten, maar Love denkt dat de genen die het enzym maken zo te manipuleren zijn dat de bacterien ook gedijen op stro of mest. Hiermee kunnen de bezwaren tegen het gebruik van voedingsgewassen in biobrandstoffen van tafel worden geveegd.

De wetenschappers hebben twee tot vijf jaar nodig om te kijken of de opbrengst kan woden verhoogt, en of het industrieel potentie heeft. Zo niet, dan heeft de studie nog altijd het potentieel om naast biobrandstoffen ook andere chemicalien afkomstig uit petroleum identiek na te maken. Hiermee kunnen plastics, oplosmiddelen en detergenten ook biologisch geproduceerd worden.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.