ARN Recycling en NPSP hebben samen een nieuw composiet ontwikkeld, gemaakt van materialen uit gerecyclede auto’s en een bio-based hars. Het materiaal wordt milieuvriendelijk geproduceerd, is zeer sterk en kan worden gegoten en bedrukt, hierdoor kent het vele toepassingen: in straatnaamborden en straatmeubilair bijvoorbeeld. Het materiaal wordt op de markt gebracht onder de merknaam BlueRoots.

De nieuwe composiet bestaat uit een mengsel van een bindmiddel en een vulmiddel. Als bindmiddel wordt een bio-based hars toegepast, waar NPSP al jaren ervaring mee heeft vanuit de toepassing in haar eigen producten. De vulstoffen, afkomstig van gerecyclede auto’s, worden door ARN Recycling geproduceerd in de nieuwe PST (Post Shredder Technology) fabriek in Tiel. Vroeger werden deze materialen verbrand of gestort, maar dankzij de PST-fabriek en de toepassing in het nieuwe composietmateriaal is dat nu niet meer nodig.

Duurzaamheid op elke straathoek
Eén van de eerste toepassingen van het nieuwe composietmateriaal is in straatnaamborden. Nederland telt bijna 250.000 straten, met elk minimaal 2 straatnaamborden, in veel verschillende vormen, maten en uitvoeringen, en vaak gemaakt van aluminium. BlueRoots biedt een duurzaam alternatief: het materiaal is gegoten en kan bedrukt worden, waardoor het een zeer geschikt alternatief is. Er kunnen borden gemaakt worden met een historisch uiterlijk en borden die aan de modernste vormgeving voldoen. Voor de bedrukking van de borden kunnen ouderwetse letters gebruikt worden en moderne folies met goede reflecterende eigenschappen.

Net zo goed als aluminium
Om te bewijzen dat composietborden net zo goed zijn als conventionele aluminium straatnaamborden, wordt een proefserie geproduceerd, die zal worden gecertificeerd volgens de Nederlandse normen voor straatnaamborden. Deze eerste proefproductie is een grote stap voor dit project en markeert de overgang van concept-fase naar productie.

Milieuvriendelijke productie
Toepassing van deze composiet spaart het milieu, omdat er nu materialen worden gebruikt die eerder niet gerecycled werden. Vergeleken met aluminium, dat vaak als drager voor straatnaamborden gebruikt wordt, vindt er daarom een significante reductie in milieubelasting plaats wanneer BlueRoots composietmateriaal gebruikt wordt. De uiteindelijke prijs van het materiaal zal die van conventionele straatnaamborden niet overstijgen. Daarmee vormt de composiet een duurzaam en economisch alternatief voor conventionele straatnaamborden.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.