Duurzame energie zorgt wereldwijd voor 7,7 miljoen banen
Vraag en aanbod met betrekking tot groene energie groeien gestaag. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de hoeveelheid banen die de duurzame energiesector schept.

Volgens de International Renewable Energy Agency (IRENA) werken er wereldwijd 7,7 miljoen mensen in de sector. De organisatie verwacht dat dit aantal nog zal groeien in de toekomst. Een grote rol is daarbij weggelegd voor Azië. In dat werelddeel zijn nu al de meeste mensen werkzaam, met China voorop. Daarbij moet natuurlijk wel worden opgemerkt dat er enorm veel mensen wonen, dus geheel toevallig zijn de cijfers niet.

Toch is het aantal banen in Azië ook relatief gezien gegroeid. In 2013 stonden drie Aziatische landen in de top tien van landen met de meeste mensen werkzaam in de duurzame energiesector, een jaar later waren dat er vijf. De Europese Unie en de Verenigde Staten maakten in 2012 nog 31% van het totaal uit, in 2013 was dat 25%.

Het merendeel van de Chinese arbeiders (80%) is werkzaam in de zonne-energie. China creëert wereldwijd gezien overigens ook de meeste banen op het gebied van windenergie, waterkrachtcentrales, biogas en tal van andere sectoren.

IRENA verwacht dat India’s werkgelegenheid op het gebied van duurzame energie de komende jaren flink gaat groeien. Het enorme land wil per 2022 maar liefst 100 GW aan zonne- en 60 GW aan windenergie produceren, waarvoor behoorlijk wat extra banen nodig zijn. IRENA gaat er zelfs van uit dat in 2022 één miljoen extra banen zijn gecreëerd.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.