Bouwonderneming VolkerWessels heeft in samenwerking met het Zwitserse bedrijf Ammann technologie ontwikkeld waarmee oud asfalt voor honderd procent gerecycled kan worden tot duurzaam en nieuw asfalt dat vervolgens nog wel vijf keer kan worden hergebruikt!

Oud asfalt kan nu dus voor bijna 100% gerecycled worden in nieuw asfalt. De energiezuinige trommel die daarvoor wordt gebruikt stoot bovendien minder schadelijke gassen uit dan conventionele productielijnen en levert door de indirecte verhitting van de grondstoffen geen geuroverlast. Het zogenaamde HERA-systeem is een wereldprimeur en werd vandaag gespresenteerd door VolkerWessels bij de Asfaltcentrale Rotterdam (ACR). Het Highly Ecological Recycling Asphalt System (HERA) werd officieel in gebruik gesteld door minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie.

Het HERA-System is het resultaat van jarenlang onderzoek naar schonere, betere en goedkopere asfaltproductie en recycling. “Iets om trots op te zijn,” zegt bestuursvoorzitter van VolkerWessels Gerard van de Aast. “Het HERA-System laat onze innovatieve kracht zien en levert een bijdrage aan een schoner milieu.”

Nederland is voorloper in de wereld op het gebied van recyclen van materialen. We beschikken over weinig grondstoffen en zijn afhankelijk van import. Daarom kent Nederland een lange traditie van zuinig gebruik en het ontwikkelen naar nieuwe manier van hergebruik. Productie en recycling van asfalt gebeurt normaal door directe verhitting van de grondstoffen. Het HERA-System werkt totaal anders, namelijk door indirecte verhitting. Het resultaat is:

* Hoger percentage hergebruik oud asfalt
* Veel lagere uitstoot schadelijke gassen
* Vrijwel geen geuremissies
* Asfalt kan 3 tot 5 maal vaker worden gerecycled
* Asfalt gaat langer mee
* Kostenbesparing; minder (primaire) grondstoffen en lagere stookkosten

Schiphol heeft reeds een eerste testvlak met dit asfalt aangelegd. En natuurlijk is het buitenland inmiddels ook geinteresseerd.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.