Goed nieuws voor alle ev-rijders.

Een gezamenlijke aanbesteding van de provincies Noord-Holland, Flevoland én Utrecht leidt tot plaatsing van liefst 20.000 nieuwe laadpunten. Dat zet zoden aan de dijk. In drie voorgenoemde provincies zijn momenteel 5.000 publieke laadpunten beschikbaar. Wordt gekeken naar het aantal publieke én semi publieke laadpunten, dan hebben Noord-Holland, Flevoland en Utrecht bij elkaar 17.000 laadpunten, terwijl er landelijk net geen 50.000 laadpunten voorhanden zijn.

Des te meer, des te beter. Aangezien steeds meer mensen serieus overwegen om elektrisch te gaan rijden, zeker nu de auto’s betaalbaarder worden. De verwachting is dat in 2030 liefst 2 miljoen laadpunten nodig zijn. Het zou fijn zijn als een parkeerplek gelijk komt te staan aan een laadplek, zodat er geen strijd hoeft te worden uitgevochten om toegang te krijgen tot een schaars laadpunt, na het einde van een lange werkdag.

De partij die de laadpunten gaat plaatsen is Pitpoint, dat is gespecialiseerd in laadinfrastructuur, maar ook in alternatieve brandstoffen. De verantwoordelijke voor de aanbesteding is de Metropool Regio Amsterdam Elektrisch (MRA-E). Sinds 2012 verzorgt deze organisatie de aanbesteding voor laadpunten in 80 gemeentes in de drie provincies die al eerder zijn genoemd. Uiteraard wordt schaalvoordeel behaald, maar verloopt ook het proces van aanvraag tot plaatsing van een laadpunt effectiever. Nadat het verzoek is ingediend is het vier maanden wachten op de laadvoorziening, voorheen zou dit liefst acht maanden kunnen duren.

Voor het jaar 2020 zet MRA-E in op elektrisch autodelen, slim laden en laden met lokaal opgewekte energie, dus zonne- en windenergie.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.