Nissan Leaf aan het opladen
Een snellader die niet hoeft te worden aangesloten op het stroomnet en alsnog hoge laadsnelheden haalt. Een ideaalbeeld?

De startup ME Energy uit Berlijn is hiermee bezig. Het gaat om Alxander Sohl en Holger-Ines Adler, de twee ingenieurs zijn voorheen werkzaam geweest bij Bosch en Daimler. Het doel is een snellader die niet afhankelijk is van het stroomnet. Sterker nog, de lader is losgekoppeld, dus off the grid, en opereert autonoom. Allereerst scheelt dat zware bekabeling, die vaak niet aanwezig is op de plek waar een snellader geplaatst moet worden. Maar belangrijker is dat het laden aan duurzaamheid zou winnen, de snellader moet namelijk CO2-neutraal zijn door de benodigde energie op een milieuvriendelijke manier op te wekken.

De lader ‘loopt’ op vloeibare methanol, wat in het meest gunstige geval met zonne- of windenergie wordt gewonnen uit koolstofdioxide en water. Dat klinkt als een soort heilige graal. Het is verder ook de vraag of er sprake is van een nuluitstoot van de lader, tijdens het laden is brandstof nodig die volgens onwrikbare logica wordt verbrand en in de lucht terecht komt. De snellader moet een vermogen bieden van 150 kW, dus ultra-snelladen behoort niet tot de mogelijkheden.

ME Energy verwacht het complete pakket van lader, krachtcentrale en een 15.000 litertank aan te kunnen bieden voor 80.000 euro. Voor de motor en generator is intussen patent aangevraagd. Verschillende partijen hebben in totaal al 2 miljoen euro in dit project gestoken, wat hopelijk tot een welslagen leidt. (Via: berliner-zeitung.de)

Beeld: Nissan Leaf aan het opladen


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.