Milieudefensie heeft op drie routes in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam ongezonde hoge concentraties ultrafijnstof gemeten.

Om dat onzichtbare probleem in beeld te brengen heeft Milieudefensie de meetgegevens van de routes zichtbaar gemaakt in films van diezelfde routes. Hier is direct te zien hoeveel ultrafijnstof er tijdens de route op elk moment in de lucht zit.

Ultrafijnstof is de naam voor de allerkleinste deeltjes fijnstof. Omdat het zo klein is, kunnen deze deeltjes via de longen direct in het bloed terechtkomen. Via het bloed komen ze vervolgens overal in het lichaam, bijvoorbeeld in de hersenen. Blootstelling kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten en kanker.

Juist voor deze hele schadelijke deeltjes, bestaat geen wettelijke norm. Ook worden deze deeltjes nog niet standaard gemeten. Gisteren heeft het Europees Milieuagentschap een rapport uitgebracht met een pleidooi voor een uitgebreid meetnetwerk voor roet. Roet is het ongezondste deel van het ultrafijne stof, maar wordt nog onvoldoende gemeten en overheden nemen onvoldoende maatregelen om de hoeveelheid roet in de lucht te verminderen.

Eerder bracht de milieuorganisatie al rochelroutes in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Haarlem en Maastricht in beeld. “We willen het probleem zichtbaar maken zodat de politiek maatregelen neemt”, aldus Ivo Stumpe, campagneleider verkeer bij Milieudefensie. “Door het meest vervuilende verkeer te weren en in te zetten op schoner verkeer kunnen gemeentes zorgen voor gezondere lucht.”

De milieuorganisatie wijst er op dat niet alleen fietsers maar ook andere weggebruikers als automobilisten, voetgangers en ov-reizigers te kampen hebben met ultrafijnstof. Stumpe: “Het probleem raakt iedereen in het verkeer, vooral in stedelijk gebied.”

Om deze reden wil staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) de Europese norm voor fijnstof met een diameter van 2,5 micrometer (PM2,5) verlagen van 25 naar 20 microgram. Ze zei dat dinsdag in de Tweede Kamer. Milieudefensie vindt dit een eerste stap in de goede richting, maar nog lang niet ambitieus genoeg. Campagneleider verkeer Ivo Stumpe:

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert voor fijnstof van dit formaat een norm van 10 microgram per kubieke meter. In de VS is deze norm 12 microgram. Daar zit Mansveld nog fors boven. Het is beter om de gezondheidsnorm te hanteren in plaats van opnieuw te veel vervuiling toe te staan.

Volgens Milieudefensie moeten overheden beter meten en hierbij andere stoffen meenemen. Roet bijvoorbeeld, de meest schadelijke component van het fijnstof in de lucht.

Bekijk de filmpjes van de rochelroutes HIER op de website van Milieudefensie en lees DAAR het Engelstalige roetrapport van het Europees Milieuagentschap.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.