Op de IAA in Frankfurt was naast een uitzonderlijk snelle conceptcar nog een elektrische auto uit Kroatië te zien. Het is de Doking XD, nu nog in conceptvorm maar als het aan de makers ligt gaat de auto dit jaar nog in productie. De rise van de compacte stadsauto’ met een elektrische motor aan boord lijkt aardig op gang te zijn gebracht, op de IAA stonden immers meerdere fabrikanten met soortgelijke modellen.

De XD die op de beurs te bewonderen is heeft slechts één stoel aan boord, maar een productieversie zou volgens de eerdere plannen van Doking een driezitter moeten worden. De actieradius zou rond de 200 à 250 kilometer liggen terwijl de 0-100 spurt in 7,7 seconden kan worden volbracht, dat is best snel. De batterij heeft een capaciteit van 32 kWh.

Het bedrijf achter deze XD is Dok-Ing. Dat bestaat sinds 1991 en is groot geworden met het ontwikkelen en bouwen van onbemande voertuigen, de zogenaamde Unmanned Ground Vehicles (UGV). De 2,8 meter lange (of korte) stadsauto wordt dus niet door een nietszeggend bedrijfje geëxploiteerd. Het is nu echter wachten op een model dat in serieproductie kan gaan en hopen dat ze daar ook de vleugeldeur van de conceptversie toepassen. De verwachte prijs is 26.000 dollar, oftewel €18.900.

Foto’s van de XD op de IAA zijn te bekijken op Autoblog.nl.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

0-100 in 7.7sec?
actieradius 200 km?
kleine 3 zitter?
geen co2 uitstoot?

perfect voor in de stad.

Lijkt mij ook, leuk ding!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.