CO2
De Nederlandsche Bank vreest dat we de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs niet gaan halen als we op deze manier doorgaan.

Volgens DNB heeft dat te maken met het feit dat er te weinig geïnvesteerd wordt om de nationale CO2-uitstoot te beteugelen. Zo zou de prijs voor het uitstoten van het broeikasgas simpelweg te laag zijn, waardoor voor veel bedrijven de financiële trigger ontbreekt om er ook echt mee aan de slag te gaan.

DNB meent dat het nodig is dat het uitstoten van CO2 simpelweg duurder moet worden gemaakt middels het emissierechtensysteem zoals dat door de Europese Unie gehanteerd wordt. De EU bepaalt het aantal emissierechten, maar volgens DNB zijn er simpelweg teveel van dergelijke rechten. Bovendien krijgen sommige bedrijven ze gratis, waar andere bedrijven ze wel moeten kopen.

Naast de CO2-rechten lijkt het de Centrale Bank een goed idee om op fiscaal gebied een en ander aan te passen en zou de overheid zich te weinig op de langere termijn richten, zo blijkt uit een vandaag verschenen rapport.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.