Renault
Renault Pro+ breidt het aanbod van elektrisch aangedreven bedrijfswagens uit naar drie: de Twizy Cargo (geïntroduceerd in 2014), de nieuwe Kangoo Z.E. en de Master Z.E.

De Kangoo Z.E. is nu zes jaar de bestverkochte compacte, elektrisch aangedreven bedrijfswagen van Europa, met al meer dan 25.000 verkochte exemplaren sinds de introductie in 2011. De nieuwe Kangoo Z.E. is nu voorzien van een nieuwe batterij en een nieuwe elektromotor. Daarmee biedt hij een actieradius van 270 kilometer (volgens NEDC), ofwel 100 kilometer meer dan voorheen. Het nieuwe model wordt in Frankrijk geproduceerd en is vanaf de zomer van 2017 leverbaar in Nederland en de rest van Europa.

In het segment van de grote bedrijfswagens is het aanbod van volledig elektrische voertuigen nogal beperkt. Met de Master Z.E. bouwt de Franse autofabrikant verder op diens leidende positie op het gebied van elektrisch aangedreven auto’s. De Master Z.E. wordt in Frankrijk geproduceerd, in samenwerking met PVI (Power Vehicle Innovation), een Franse onderneming gespecialiseerd in elektrische mobiliteit. De Master Z.E. verschijnt tegen het einde van 2017 op de Nederlandse markt.

De nieuwe Kangoo Z.E. is leverbaar in dezelfde carrosserievarianten, uitrustingsniveaus en opties als de huidige Kangoo Z.E. en Kangoo Z.E. Maxi. Ook het laadvolume van 3 tot 4,6 m3 en laadvermogen van 650 kg zijn hetzelfde. Er zijn allerlei op- en ombouwmogelijkheden voor diverse zakelijke doelgroepen (koelwagen, ambulance, pick-up etc.).

De nieuwe batterij met een grotere energiedichtheid is ontwikkeld door Renault en LG Chem. De opslagcapaciteit is vergroot, terwijl de buitenmaten van de batterij en de laadcapaciteit van de auto ongewijzigd bleven. De prestaties van de batterij zijn geoptimaliseerd doordat de chemie van de batterijcellen is verbeterd in plaats van dat er meer modules in de batterij zijn ingebouwd. De batterij is in zes uur volledig opgeladen, in één uur genoeg voor 35 km.

De nieuwe Kangoo Z.E. is tevens voorzien van een nieuwe, efficiëntere elektromotor en een geoptimaliseerd elektronisch batterijmanagement. Dat beperkt de elektriciteit die de auto onderweg verbruikt, terwijl het vermogen niet vermindert. Deze R60-motor met 60 pk (44 kW) is een volledig Renault-product en gebaseerd op de R75/90-motor van de ZOE. De motor wordt geproduceerd in de Renault fabriek in het Franse Cléon.

Master

De Master Z.E. is uitgerust met de Z.E. 33-batterij (33 kWh). Daarnaast wordt het model aangedreven door de R75-elektromotor, met een vermogen van 76 pk (57 kW). De Master Z.E. heeft een topsnelheid van 115 km/u, afhankelijk van de behoeften van de klant kan de topsnelheid worden aangepast. De elektrische bestelauto heeft een actieradius van 200 kilometer volgens de NEDC-norm3. De batterij is met de 7 kW Wall Box binnen zes uur volledig op te laden.


Meer lezen over: , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.