Team Ubbo Emmius
De jaarlijkse efficiency race komt er weer aan. Welke Nederlandse teams doen er eigenlijk mee?

Tussen 5 en 8 juli wordt de Eco-marathon verreden in Londen. Teams van scholieren en studenten gaan de strijd aan, met niet snelheid, maar ultieme zuinigheid als doel. Op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof moet een zo groot mogelijke afstand worden aangelegd. Vorig jaar was de winnende afstand 2.503 kilometer. Voor de duidelijkheid, dat staat gelijk aan het traject Amsterdam – Faro, het zuidelijkste puntje van Portugal.

Binnen Nederland wordt waterstof een steeds grotere favoriet, ook elders in de racerij. Die brandstof wordt gebruikt door vijf van de 11 deelnemende Nederlandse teams. Verder zijn er nog enige bijzonderheden te melden. Het Runner Team van de TU Delft komt met een voertuig met een zelflerend systeem. Dit ‘neurale netwerk’ – zo wordt het daadwerkelijk gebracht – legt verbanden tussen wegomstandigheden en snelheid, stuurhoek en remkracht. Ook worden instructies gegeven om zo zuinig mogelijk te rijden. Team Apollo Delft heeft gekozen voor bio-ethanol. HAN Automotive is een van de teams die heeft gekozen voor waterstof en grijpt de race aan om te laten zien dat Arnhem waterstofstad bij uitstek is. Het is een van de weinige steden waar waterstof valt te tanken.

Het scholierenteam van het Stedelijk Gymnasium Haarlem komt met een lichtgewicht wagen, opgetrokken uit carbon, aramide en glasvezel. Niet geheel toevallig worden dezelfde materialen gebruikt voor de bouw van catamarans, het team wordt gesponsord door een bedrijf dat catamarans bouwt. Het kleinste budget is voor het Ubbo Emmius, scholieren uit stadskanaal. Ze steken een bedrag van slechts € 1.500 in de race.

Green Team Twente is het winnende team van vorig jaar en keert ook dit jaar terug voor de winst. We zullen de komende maand zien wat het wordt.

Beeld: scholierenteam van Ubbo Emmius uit Stadskanaal


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.