Nissan IMx Concept
Veiligheidseisen in de Verenigde Staten verplichten geluid van elektrische auto’s.

Het is ergens strijdig. Wanneer het moment daar is dat auto’s amper nog geluid maken en fluisterstil doorde straten gaan, wordt dat plots gezien als gevaarlijk en moeten auto’s weer herrie gaan maken. Dat geldt dan ook nog eens uitsluitend voor elektrische auto’s en hybrides, terwijl je de eerste de beste auto op benzine ook maar nauwelijks hoort aankomen wanneer er op laag tempo wordt gereden. Ook in Amerika zijn de tijden van gorgelende veelcilinders voorbij.

Maargoed, alles voor de bescherming van de zwakkere verkeersdeelnemers. De verplichting tot het maken van geluid is in Amerika in het leven geroepen en zal binnen twee jaar van kracht zijn. Elektrische auto’s moeten dan extra geluid maken tot een snelheid van 30 km/u (19 mp/u). Een Akoestisch Voertuigwaarschuwingssysteem (AVAS) is overigens niks nieuws, het is op meerdere elektrische auto’s te vinden. Maar meestal is er een schakelaar om deze functie in en uit te schakelen.

Het waarschuwingssyteem van Nissan luistert naar de naam Canto en is wereldkundig gemaakt op de Tokyo Motor Show. Het is een ominieus en verstevigd elektrisch gezoem. Naar verwachting debuteert Canto in de nieuwe Leaf.

Beeld: Nissan IMx Concept


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.