Dit wordt de elektrische vrachtauto van VDL
Het enorme bedrijf van Wim van der Leegte zit niet stil en werkt aan een elektrische vrachtwagen.

Sinds Elon Musk het tweede deel van zijn masterplan onthulde, wacht de wereld gespannen af op de eerste elektrische truck waar zijn kindje Tesla momenteel aan werkt. Gelukkig kunnen we met gepaste trots melden dat de Amerikanen concurrentie gaan krijgen uit Nederland, meer precies Eindhoven.

De vrachtwagen wordt ontworpen met het oog op kortere afstanden en heeft derhalve een maximale range van ongeveer 100 kilometer. De chassis worden verzorgd door DAF en de aandrijflijn (zowel het accupakket als de elektromotor) komen van VDL zelf. Da’s niet verwonderlijk, want het Eindhovense bedrijf bouwt tegenwoordig al elektrische stadsbussen die worden gebruikt door OV-bedrijf Hermes. Veel onderdelen die al op de bussen worden gebruikt, zijn eveneens toepasbaar op de elektrische vrachtauto’s.

Voor de productie van de accu’s zal een nieuw bedrijf worden opgetuigd, genaamd V-Storage. Verder zullen de vrachtwagens in Eindhoven worden gebouwd, al is het nog even de vraag wanneer we de trucks op de weg gaan zien. De ontwikkeling is echter wel volop aan de gang. Men gaat ervan uit dat het eerste prototype aan het einde van dit kalenderjaar gereed is en dat de productie eind 2017 op gang zal komen.

De beperkte range is (volgens planning) overigens van tijdelijke aard. In de toekomst wil VDL de trucks gebruik gaan maken van een brandstofcel, om zo de actieradius fors te vergroten.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.