Mirai
De brandstofcelauto gaat officieel in de verkoop.

Nederlandse consumenten kunnen nu bij de Toyota dealer terecht voor de Mirai. De waterstofauto is namelijk officieel verkrijgbaar. De Mirai is de tweede brandstofcelauto die je kunt kopen in ons land. Eerder kon men al bij Hyundai terecht met de ix35.

Waterstofstations zijn in Nederland nog schaars maar de eerste stappen moeten een keer worden gezet, denken ze ook bij Toyota. Een verkooptopper zal de auto echter niet worden. Toyota heeft namelijk een fors prijskaartje van 79.990 euro op de Mirai geplakt. Met de waterstofauto kun je zo’n 500 kilometer uitstootvrij rijden. De importeur is optimistisch en hoopt dit jaar acht exemplaren te slijten aan consumenten. Of ze dit daadwerkelijk gaat lukken valt nog te bezien.

Foto via Autojunk


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

500km is niet bijzonder ver; hij leent veel technologie van de Prius en die is ook relatief zuinig. Een naar verhouding lompe (qua formaat, gewicht en functies) Model S kan al verder rijden dan deze Mirai. En die Model S heeft de laatste jaren er al flink range bij gekregen (Dual Motor, grotere accu, betere accu).

Waterstof blijft altijd ruwweg 4x zoveel energie verbruiken per km, dus is op grote schaal pas wenselijk als we echt bulken van de groene elektriciteit en we niet weten waar we het willen laten, danwel voor oplossingen waar accu’s (nog) niet voldoen.

Waterstof auto’s zijn er vooral voor fabrikanten die hun imago groener proberen te maken.
En de olieboeren / energiebedrijven zien de bui al hangen: straks alsmaar meer bedrijven en particulieren die zelf stroom gaan produceren voor hun eigen elektrische auto’s.
Die komen nooit meer naar een tankstation, tenzij…waterstof…

AutoZeitung heeft het net weer uitgerekend, nr 15 / 29 juni, 365 gram CO2 voor de Mirai en 135 gram CO2 voor de Tesla Model S 70D in hun test.
Qua luchtvervuiling en klimaatverandering is waterstof dus bijzonder ongeschikt.

Daarnaast zijn elektro auto’s ook nog eens stukken ruimer, onderhoudsarmer, en veel sneller

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.