Renault EZ-POD
Tomorrow comes today, Renault werkt aan verschillende autonome vervoersconcepten.

De Renault ZOE Cab, de EZ-FLEX en EZ-POD. Dat zijn drie vormen van vervoer die Renault biedt. De eerste is vanzelfsprekend de overbekende ZOE, maar dan zelfrijdend, met gigantische vleugeldeuren en de nodige sensoren. Dat ziet er zowaar spectaculair uit. De grijs-blauwe kleurstelling doet onvermijdelijk denken aan politievoertuigen, om het nog wat indrukwekkender te maken gebruiken de Fransen het ronduit Engelse woord cab. Deze taxidienst is actief op de campus van de universiteit van Parijs-Saclay, haltes zijn te vinden op de plaatsen die het meest bezocht worden. De ZOE Cab moet kunnen rijden zonder ander verkeer te hinderen en is bedoeld voor hen die met het openbaar vervoer naar de universiteit komen.

De EZ-POD is een aanvullend vervoersmiddel dat wordt ingezet om mensen over een kortere afstand te vervoeren. Een soort Birò, maar dan volledig autonoom en daardoor geschikt voor iedereen. De tweezitter is wendbaar, connected en volledig elektrisch. De EZ-POD wordt geschikt geacht voor inzet in winkelcentra, parkeergarages, appartementencomplexen, hotels en de binnenstad. Het ding kan zijn nut vooral bewijzen als de afstanden oplopen of als het echt smerig weer is. Anders lijkt wandelen een betere keuze, behalve dan voor mensen die slecht ter been zijn.

Voor goederenvervoer is er de Renault EZ-FLEX. Het gaat om de zogenaamde last mile delivery, dus de laatste vervoerskilometer. Het compacte busje, dat met dank aan de verhoudingen en de rode kleur van het onderhavige exemplaar onvermijdelijk doet denken aan het vervoersmiddel van Pieter Post, wordt op proef door La Poste ingezet. Ook de EZ-FLEX is elektrisch en connected. Helaas ontbreekt informatie over het rijbereik, zodat niet duidelijk wordt of dit kan uitgroeien tot een concurrent van de Streetscooter Work of het zelfs een geschikt alternatief kan zijn voor de Kangoo ZE.

Beeld: openingsfoto Renault EZ-POD, hieronder de EZ-FLEX en ZOE Cab

Renault EZ-FLEX

Renault ZOE Cab


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.