MAN eTGE
Een elektrische bestelwagen en een elektrische vrachtwagen. Om geschikte oplossingen te bieden voor grootstedelijke distributie.

De MAN eTGE is een welbekende bestelwagen, het is dezelfde auto als de VW e-Crafter die enige tijd terug is gepresenteerd. De beide merken zijn immers concerngenoten. Dit is dus een bestelbus waarmee overal en nergens in de stad valt te komen. En een concurrent voor onder andere de Mercedes eSprinter.

Uiteraard zal er ook een vrachtwagen worden geĆ«lektrificeerd. Daarmee wordt een plan dat al langere tijd bestaat ten uitvoer gebracht, eerder kwam er al een testvloot met MAN TGM-trucks in verschillende configuraties. Nu blijkt dat de MAN eTGM ook daadwerkelijk de eerste volledig elektrische vrachtwagen van MAN wordt. Verder komt er een volledig elektrische uitvoering van een stadsbus, de MAN Lion’s City E.

Hiermee wordt een oplossing geboden voor alle mogelijke transport met een gewicht tussen de 3 en 26 ton. Volgens Joachim Drees, bestuursvoorzitter bij MAN, is de toekomst van zowel personenvervoer als vrachtvervoer elektrisch. Hij ziet legio voordelen. Geluidsoverlast ontbreekt, waardoor het mogelijk is om ’s nachts te bevoorraden in de stad. Ook wordt er een bijdrage geleverd aan de luchtkwaliteit.

Verder houdt MAN een proef met platooning. Het geautomatiseerd, op korte onderlinge afstand laten rijden van vrachtwagens. Feitelijk een nog meer doorwrochte adaptieve cruise control. De eerste vrachtwagen bepaalt het tempo en de rest volgt op een afstand van 10 tot 15 meter, in het kielzog. Dit is eerder getest op de snelweg A9.

Het elektrische modelaanbod wordt getoond op de aankomende Internationale Automobil Ausstellung (IAA) voor bedrijfwagens, die in september in de Duitse stad Frankfurt plaatsvindt. Het is nog niet bekend wanneer het elektrische aanbod van MAN breed beschikbaar is.

Beeld: MAN eTGE


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.