Audi e-tron bij snellader in Noorwegen
Langzaamaan begint de levering van de Audi e-tron op gang te komen. Uiteraard is het relevant om te weten hoe ver er kan worden gereden op één acculading, voor iedereen die er een verwacht en voor de nieuwsgierigen onder ons.

De Audi e-tron is een forse suv die niet per se zuinig omspringt met de beschikbare stroom, maar dat alleen is nogal een vrijblijvende uitspraak. Zoiets moet worden getest. Gelukkig is Bjørn Nyland, erkend kilometervreter in elektrische auto’s, de uitdaging aangegaan. Hij heeft de cruise control op 94 km/u gezet en is gaan rijden, de video is terug te vinden op YouTube.

De auto van dienst staat op 20″ velgen en heeft gewone spiegels. Om het spel zo eerlijk mogelijk te laten verlopen ligt er voor wat extra gewicht een reservewiel in de kofferbak. Er wordt gereden in de eco-modus, tussen het zuiden van Noorwegen en Zweden. Het keerpunt ligt in Ljungskile. Door heen en weer te rijden worden invloeden van het weer zoveel mogelijk uitgesloten, zo wordt er niet alleen maar met de wind mee gereden.

Eindeloos voortgaan met 90 km/u in een auto die goed is voor 300 kW (408 pk) is in de eerste plaats zelfkastijding. Het is ook niet direct representatief rijgedrag voor een Audi, maar nu wordt wel duidelijk wat het rijbereik is in de meest gunstige omstandigheden. Er is 357 kilometer gereden, met wat er nog aan stroom over is bedraagt de afstand die in totaal gereden kan worden 370 kilometer. Dat is nogal een verschil met het opgegeven rijbereik van 417 kilometer volgens de WLTP-norm. Het gemiddelde verbruik bedraagt overigens 22,5 kW/100 km.

Zinvoller is het om wat te zeggen over het verbruik bij 120 km/u. Na drie keer eenzelfde traject af te hebben gelegd, komt het gemiddelde uit op 31,7 kWh/100 km. Zuinig wordt het niet. Gedeeld door de beschikbare accucapaciteit van 83,6 kWh, komt dat neer op een rijbereik van 264 kilometer voor de volledig elektrische auto. Voor de meesten is ook dat meer dan voldoende.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.