lineup, vlnr eVito, eSpriter, Concept Sprinter F-Cell
De Mercedes-Benz eVito en eSprinter komen binnen afzienbare tijd op de markt. Dat zijn elektrische busjes. Een plugin-busje met brandstofcel moet er ook komen, de Mercedes-Benz Concept Sprinter F-Cell.

Door Mercedes worden de busjes dankzij de elektrische aandrijflijn concurrerend genoemd. Dat is logisch, want er is nogal wat subsidie te vergeven. Sowieso is het de meest vriendelijke aandrijflijn voor de stedelijke omgeving. Gemakshalve kan dan worden gesteld dat half Nederland daaronder valt. De Vito en de Sprinter komen er als volledig elektrische uitvoering. De Citan wonderlijk genoeg niet, hoewel de vrijwel gelijke Renault Kangoo ZE wel volledig elektrisch is.

De Mercedes eVito levert een vermogen van 84 kW (114 pk) een koppel van 300 Nm. Het accupakket heeft een omvang van 41 kWh. Voor een busje is dat vrij bescheiden, maar alsnog moet er volgens de WLTP-norm 150 kilometer ver te komen zijn. Dat biedt legio mogelijkheden. Naar wens kan de eVito worden begrensd op 80 km/u. Worden er grotere afstanden afgelegd, dan kan de topsnelheid worden afgeregeld op 120 km/u. Incidenteel bezoek aan een snellader wordt dan wel noodzaak. De eVito komt nog dit jaar op de markt.

De grotere variant is uiteraard de Mercedes eSprinter, die vanaf volgend jaar verkrijgbaar is. De eSprinter heeft dezelfde elektromotor, dus eveneens een vermogen van 84 kW (114 pk) en een koppel van 300 Nm. Ditmaal is het accupakket forser, er is een capaciteit van 55 kWh beschikbaar. Er is op een bepaald rijbereik ingezet, want ook dit busje moet 150 kilometer kunnen rijden. Ook nu kan naar believen worden gekozen voor een topsnelheid van 120 km/u of 80 km/u. De eSprinter komt volgend jaar op de markt. Overigens is de Sprinter er eveneens in een uitvoering met het accupakket van 41 kWh, dan zijn er drie accueenheden gemonteerd in plaats van vier.

Om aan te tonen dat er ook nog toekomst zit in waterstof laat Mercedes een plugin-hybride-waterstof-elektrische versie van de Sprinter zien. De Mercedes Concept Sprinter F-Cell. Verwacht in dat geval een vermogen van 165 kW (224 pk) en een koppel van 350 Nm. Er is een accupakket aanwezig en een waterstoftank, in die laatste kan 4,5 kg brandstof worden opgeslagen. Dat is al met al genoeg voor een rijbereik van 300 kilometer, wanneer een extra tank aan de achterzijde wordt gemonteerd ligt dit op 350 kilometer. Mercedes wil de flexibiliteit van deze Sprinter benadrukken door de auto als camper tentoon te stellen. Wanneer er gekampeerd wordt is een ruimer rijbereik nooit weg.

Beeld: openingsbeeld de lineup van groene busjes van Mercedes met vlnr eVito, eSpriter, Concept Sprinter F-Cell, hieronder de Concept Sprinter F-Cell en eSprinter

Mercedes Concept Sprinter F-Cell

Mercedes eSprinter


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.