Peugeot E-Legend
Wat voor elektrisch nieuws kan er worden gemeld vanaf de Paris Motor Show? Er blijken vooral erg veel volledig elektrische suv’s en crossovers aan te komen, op korte termijn.

De vraag kan weer eens worden opgeworpen, is 2019 het jaar waarin elektrisch rijden definitief doorbreekt? Uiteraard hebben veel merken al een elektrische auto in het assortiment, maar het aanbod wordt steeds ruimer en de praktische inzetbaarheid verbetert. Over het motorvermogen is weinig reden tot klagen, dat ligt doorgaans tussen de 200 – 500 pk. Belangrijker nog is de toenemende capaciteit van accupakketten, waardes tussen de 40 en 100 kWh beginnen gangbaar te worden. Dus het is geen probleem meer om in te stappen en een paar honderd kilometer te rijden. Als het nodig is, dan valt er toch wel een snellader op de route te vinden.

Volgend jaar komen er veel nieuwe auto’s op de markt. Deze auto’s zijn uiteraard meegebracht naar de Paris Motor Show. De Kia e-Niro is er een van. Een auto met dezelfde aandrijflijn als de Hyundai Kona Electric en dus ook een even fors rijbereik, de e-Niro met 64 kWh-accupakket komt volgens de WLTP-norm 485 km ver. Verder is het gewoon een puike crossover, met een vrij alledaags uiterlijk. Interessant is ook de DS3 Crossback. Deze auto is feitelijk de eerste ev van PSA – de Opel Ampera-e komt immers bij General Motors vandaan en de Citroën e-Méhari is ontwikkeld door Bolloré – en is een interessante voorbode op volledige elektrificatie van het concern. De DS Crossback is eveneens een crossover, maar de nieuwe Opel Corsa en Peugeot 208 zullen dezelfde aandrijflijn krijgen.

Twee Duitse merken komen elk met een volledig elektrische SUV. Zowel de Mercedes EQC als de Audi e-tron wordt getoond op de Paris Motor Show. De Mercedes EQC lijkt qua prestaties wat tegen te vallen, een accupakket van 80 kWh is goed voor een rijbereik van 400 km volgensde WLTP-norm. Dat zou in de praktijk wel eens kunnen uitkomen op 300 km. De Audi e-tron doet het beter. Het is een Audi zoals vele andere, maar dan met een elektrische aandrijflijn en op een nieuw platform. Het precieze rijbereik is niet duidelijk, maar volgens de fabrikant in ieder geval meer dan 400 km.

De Tesla Model 3 is ook te zien in Parijs. Dat betekent het officiële debuut in Europa van deze langverwachte auto, concurrent van de gevestigde orde die nu nog vooral auto’s op benzine en diesel levert.

Conceptauto’s zijn er uiteraard ook. Renault heeft de EZ-PRO. Dat is een doeltreffend doosvormig voertuig, uiteraard volledig elektrisch. Geëigend voor de laatste bezorgkilometers in stedelijk gebied. De Peugeot E-Legend is een herinterpretatie van de Peugeot 504 Coupé. Zonder te vervallen in een dik aangezet retro-ontwerp, staat hier gewoon een indrukwekkende auto. Die het goede uit het verleden meeneemt en een hedendaagse aandrijflijn heeft. Vooral dat veloursblauwe interieur ziet er wel zeer aangenaam uit.


Meer lezen over: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.