Skoda Vision E
ŠKODA toont op Auto Shanghai 2017 (19 t/m 28 april) het VISION E studiemodel, de allereerste volledig elektrisch aangedreven conceptauto uit de 120-jarige geschiedenis van het merk.

Daarmee licht men een tipje van de sluier op over hoe de toekomst van individuele mobiliteit er volgens het Tsjechische merk uit gaat zien. Zo legt de vijfdeurs SUV coupé geheel elektrisch een afstand van zo’n 500 kilometer af, op het Level 3-niveau voor autonoom rijden.

Het studiemodel van ŠKODA maakt gebruik van het zogeheten MEB-platform (Modularer Elektrifizierungs-baukasten) van de Volkswagen Group. De aansturing van de twee elektromotoren met een totaal systeemvermogen van 225 kW (306 pk) zorgt ervoor dat de elektromotoren optimaal kunnen samenwerken. De ŠKODA VISION E springt daardoor spaarzaam met de stroom om. De krachtige lithium-ion accu’s die in de bodem zijn weggewerkt, zorgen voor een actieradius van maximaal 500 kilometer. Daarbij worden alle vier de wielen aangedreven, waarbij het vermogen over de voor- en achteras wordt verdeeld. Een topsnelheid van 180 km/u behoort tot de mogelijkheden. Simply Clever is ook de mogelijkheid om 80 procent van de accu’s via inductie in slechts dertig minuten op te laden.

Skoda Vision E

Met een lengte van 4.645 mm, breedte van 1.917 mm en hoogte van 1.550 mm is de ŠKODA VISION E ongeveer zo groot als de populaire KODIAQ, maar door de coupé-daklijn ziet hij er afwijkend en imposant uit. X6 iemand? Opvallend zijn ook de in tegenstellende richting te openen portieren en futuristische LED lichtornamenten. Net als de techniek en het exterieur is ook het interieur futuristisch. Het is licht uitgevoerd met vier comfortabele, draaibare stoelen waarbij het ontbreken van een middentunnel het ruimtelijke gevoel in de VISION E nog eens extra benadrukt. Als de portieren openen, draaien de stoelen automatisch naar de deuropening waardoor de inzittenden makkelijker kunnen in- en uitstappen. De stoelen keren automatisch terug in de uitgangspositie als de portieren weer worden gesloten.

Met het VISION E studiemodel gaat ŠKODA weer een stap verder op het gebied van rijassistentiesystemen die de veiligheid en het comfort voor de inzittenden verder verhogen. Datzelfde geldt voor de bediening en infotainmentsystemen. ŠKODA geeft in Shanghai ook een voorproefje van de vormen van autonoom rijden die binnenkort realiteit zullen zijn. De ŠKODA VISION E voldoet aan de voorwaarden die worden gesteld voor de SAE normering ‘Level 3’ voor autonoom rijden. Zo kan de auto in files volledig automatisch rijden, is er een autopilot-functie beschikbaar voor snelwegen, blijft de SUV Coupé geheel automatisch op de rijbaan en is hij in staat inhaalmanoeuvres uit te voeren. Ook ontzorgt de technologie van ŠKODA de bestuurder door zelf naar vrije parkeerplaatsen te zoeken, om daarna volledig automatisch in te parkeren. ŠKODA maakt dat mogelijk door het gebruik van sensoren met een verschillende bereik en tal van camera’s die continu de verkeerssituatie monitoren.

Met de VISION E trapt ŠKODA een ingrijpend elektro-offensief af. Het Tsjechische automerk wil in 2025 vijf volledig elektrische modellen in het leveringsprogramma hebben, naast een aantal plug-in hybrides dat vanaf 2019 op de markt komt. Vanaf 2025 is elke vierde auto die ŠKODA produceert een plug-in hybride of volledig elektrisch aangedreven.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.