Emmeloord Zuidervaart
Dat klinkt wat strijdig, maar is toch echt zo. Het eerste zelfvoorzienende hoogspanningssation van Nederland is een feit.

Dat betekent nog niet dat we hier met een semi-autarkisch hoogspanningsstation te maken hebben, dat voor een deel is losgekoppeld van het stroomnetwerk. Het is bovendien niet zo radicaal en grootschalig als wat Tesla in Austrialiƫ doet. Tennet heeft Emmeloord Zuidervaart gebouwd als proefproject voor een groen en duurzaam station. Dat betekent dat er rijkelijk is gestrooid met zonnepanelen. Die moeten een groot deel van de benodigde stroom kunnen leveren.

Ook zal dit hoogspanningssation worden aangesloten op windpark Noordoostpolder. Zodat er stroom van hernieuwbare energiebronnen kan worden geleverd. Netwerkbeheerder Tennet beheert dit hoogspanningsstation. Spie was verantwoordelijk voor de begeleiding van het bouwtraject en de plaatsing van de zonnepanelen. De kennis die nu is opgedaan, zal worden gebruikt bij de bouw van hoogspanningsstation Vierverlaten in Groningen.

Ondertussen worden er steeds meer inwoners in Nederland schadeloos gesteld in verband met de aanleg van hoogspanningsleidingen. Hoogspanningskabels mogen niet dicht in de buurt van woningen komen, vanwege elektromagnetische straling. Dit jaar werd bekend dat de Nederlandse staat 1300 huishoudens gaat uitkopen die onder een hoogspanningskabel wonen. We kunnen de stroom dus duurzaam maken, maar dit soort apparaten blijven een groot gezondheidsrisico houden.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.