De Renault Twingo ZE, dus de volledig elektrische variant, is nu officieel voorgesteld.

Renault Twingo ZE

Welbeschouwd gaat het om een bekende auto. De Renault Twingo deelt het platform met de Smart Forfour, dus de aandrijflijn kon gemakkelijk worden overgenomen. Smart is immers geheel overgegaan op de productie van ev’s.

De Renault Twingo ZE beschikt over een aandrijflijn die een vermogen levert van 60 kW (82 pk), het koppel komt uit op 160 Nm. Bescheiden waarden, maar dankzij de onmiddellijke beschikbaarheid van het vermogen is dit een vlotte stadsflitser. Het accupakket heeft een capaciteit van 22 kWh. Dat is meer dan de Forfour, die een schamele 17 kWh biedt. Het rijbereik van de elektrische Twingo komt in een stedelijke omgeving uit op maximaal 250 kilometer, wordt ook het buitengebied opgezocht dan blijft er nog altijd 180 kilometer over. Gunstig is dat er op drie fasen wordt opgeladen, wanneer het laadpunt om de hoek daartoe geëigend is dan wordt een vermogen van 22 kW geleverd, zo niet dan is 11 kW gebruikelijk. Dat is van leeg naar vol in één tot twee uur. Er hoeft dan geen snellader te worden opgezocht, de gewone laadkabel met type 2-stekker volstaat.

Concurrentie komt van de Seat Mii Electric, Skoda Citigo en VW e-Up. De drieling heeft een bruikbare accucapaciteit van 32 kWh en dientengevolge een rijbereik dat een stukje hoger ligt; 260 kilometer (WLTP-norm) is haalbaar. Bij een regulier laadpunt duurt het aanzienlijk langer om het accupakket gevuld te krijgen, er wordt namelijk op één fase opgeladen. Een vermogen van 7,2 kW is haalbaar, maar vaker zal het vermogen op 3,7 kW blijven steken. Snelladen gaat met maximaal 40 kW, maar daar moet de route niet zelden op worden aangepast. Snelladers zijn immers hoofdzakelijk langs de snelwegen te vinden.

Terug naar de Renault Twingo ZE. De topsnelheid van de auto is 135 km/u, wat eigenlijk irrelevante informatie is. Onderscheid met fossiele Twingo’s is er doordat blauwe accenten zijn aangebracht, blauw staat deze dagen immers voor elektrisch.

Aan het einde van 2020 is deze elektrische Twingo bij de dealers in den lande te bezichtigen. Prijzen worden later bekendgemaakt, wanneer de levering van start gaat is onduidelijk.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.