Hyundai Nexo
Bestaande techniek verbeterd, dat is de essentie van de Hyundai Nexo.

Hyundai behoort tot de waterstofpioniers. Sinds 2013 wordt de Hyundai ix35 FCEV geleverd, een auto die mondjesmaat wordt verkocht en in Parijs ook wordt gekend als taxi. Na een jaar of vijf is het tijd voor verbetering.

De Hyundai Nexo is de nieuwste suv op waterstof van het merk. De auto is sterk verbeterd. Het rijbereik volgens de NEDC-norm is nu 800 kilometer, dat was 600 kilometer. Het vermogen is een ruime 135 kW (184 pk), terwijl voorheen 124 kW (169 km) werd gehaald. Maar dat is niet het enige. Uiteraard is er gesleuteld aan de waterstoftechniek. Het opslagsysteem is lichter dan voorheen, terwijl de dichtheid waaronder de brandstof wordt opgeslagen hoger is.

De auto beschikt verder over een Intelligent Personal Cockpit die reageert op stem- en handsignalen. Het is daarmee mogelijk om allerlei instellingen in de auto te doen, maar ook om de lichten thuis in of uit te schakelen. Als er aan dat laatste behoefte is tenminste.

De Hyundai Nexo is officieel onthuld op de Consumer Electronics Show in Las Vegas (VS), die nu gaande is. Daar is gebleken dat de waterstof-suv als twee druppels lijkt op de concept-auto, de Hyundai Next Generation FCEV. Een precieze introductiedatum is niet bekend gemaakt. Wel belooft Hyundai dat deze auto er voor 2020 is, voor dat jaar wil het merk bovendien veertien ecovriendelijke auto’s ge├»ntroduceerd hebben. Daaronder de Kona Electric die aan het einde van 2018 wordt verwacht. In 2025 wil Hyundai achttien groene auto’s op de markt hebben gebracht.

Hyundai Nexo achterkant

Ondertussen blijft het wat twijfelachtig wat er van auto’s met een brandstofcel moet worden. Het aantal tankstations is zeer beperkt, in Nederland kan waterstof worden getankt in Helmond, Rhoon en Arnhem. In het dagelijkse gebruikt treedt onvermijdelijk iets van actieradiusangst op, of is de route die gevolgd moet worden op zijn zachtst gezegd niet de meest effectieve.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.