Vandaag hebben studenten van Forze, het waterstofraceteam van de TU Delft, op het Spuiplein in Den Haag hun nieuwe race-auto onthuld. Deze Forze V rijdt op waterstof en heeft dus als enige uitstoot puur water.

De auto is voorzien van een brandstofcel waarin waterstof en zuurstof worden omgezet in elektrische energie. De Forze V heeft 50% meer vermogen dan de auto die het team vorig jaar presenteerde, en is tegelijk 10% lichter geworden. De topsnelheid is 120 km/u en een sprint van 0 naar 100 km/u wordt afgelegd in minder dan 5 seconden.

Het Forze-team bestaat uit zo’n 60 studenten en laat door het bouwen van raceauto’s met een brandstofcel zien dat de brandstofcel op waterstof een serieus alternatief is voor het rijden op fossiele brandstoffen. In het verleden won het team de eerste waterstofrace ter wereld, won een race tegen een benzine-kart en behaalde het wereldrecord voor waterstofvoertuigen op de 1/8e mijl.

Vorig jaar had het team een primeur met het bouwen van de eerste formule-racewagen op waterstof ter wereld. Door technische problemen lukte het toen echter niet om te rijden in de Formula Student-wedstrijd op het Engelse Silverstone-circuit. Team manager Jan Jaap Treurniet heeft er het volste vertrouwen in dat dat dit jaar wel gaat lukken: “Met alles wat we vorig jaar hebben geleerd kunnen we dit jaar een erg betrouwbare auto bouwen.”


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.