Lightyear ONE
Het gaat er beslist niet spartaans aan toe in deze zonnewagen. Deze is niet gespeend van enige vorm van luxe.

De Lightyear One is ontwikkeld in Nederland, Helmond om wat preciezer te zijn. Het merk is opgericht door alumni van het Solar Team Eindhoven, winnaars van de World Solar Challenge in 2013, 2015 en 2017. Deze specialisten hebben hun eigen personenwagen nu officieel gepresenteerd, na eerst een paar zoethoudertjes de wereld in te hebben geslingerd.

Dat is direct een buitengewoon luxe exemplaar, die de concurrentie zoekt met de Tesla’s van deze wereld. Met één belangrijk verschil, de Lightyear One is voorzien van zonnecellen. Het gaat om een oppervlak van vijf vierkante meter. Dat betekent dat ook zonder een stekker in te pluggen de accu wordt geladen. De nieuwbakken fabrikant gaat er prat op dat de auto zeer efficiënt is. Het koetswerk – om eens een lekker ouderwets woord te gebruiken – heeft een druppelvorm, dat zorgt tezamen met de afgedekte wielkasten van de achterwielen voor een zo laag als mogelijke luchtweerstand. Wat ook helpt is het gebruik van lichtgewicht materialen, om geen enkele energie te verspillen is ieder wiel voorzien van een eigen elektromotor. Overigens is de uiterlijke gelijkenis met de vrij obscure VW XL1 opvallend groot.

Het is mogelijk om op te laden bij een publiek laadstation of bij een snellader, maar ook een gewoon stopcontact doet het rijbereik gedurende een nacht met 400 kilometer toenemen. Een volgeladen accupakket is goed voor een rijbereik van 725 kilometer. De fabrikant laat vooralsnog alleen weten dat het om een relatief klein accupakket gaat, niet welke capaciteit erbij hoort.

De levering van de Lightyear One gaat van start in 2021. De prijs is alvast onthuld, de auto gaat € 119.000 kosten. Niet exorbitant voor deze automobiele vorm van vernieuwingsdrift. Hoewel die andere zonnewagen voor een aanzienlijk lager bedrag wordt aangeboden en daarmee wel bereikbaar is voor een breed publiek.

Meer beeld van de Lightyear One is HIER op Autoblog te vinden.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.