VW Golf Bluemotion
Of moet het “groene” zijn, tussen aanhalingstekens? Er wordt namelijk geen enorme krachtsinspanning geleverd.

Het is naarstig wachten op de volledig elektrische VW ID-reeks, we blijven het zeggen. Maar tot die tijd moeten we het doen met het bestaande modelaanbod, dat stukje bij beetje zuiniger wordt gemaakt. Dat is goed, maar zeker niet zaligmakend.

Er wordt namelijk gebruik gemaakt van vrij voorspelbare technieken. Daaronder een brede toepassing van 48v-technologie. Auto’s met een hulpbatterij om de eerste meters elektrisch af te leggen. Zo ongeveer alle modellen van Volkswagen krijgen een uitvoering met deze techniek aan boord, maar de eerste VW die de beschikking krijgt over 48v-technologie is de Golf.

Verder komt er een 1.5 TGI-motor die loopt op aardgas en groen gas. De motor is gebaseerd op de 1.5 TSI en levert een vermogen van 96 kW (130 pk). Bij toepassing in de huidige Golf kan er ongeveer 490 km worden gereden op gas. Er is ook een benzinetank aanwezig, waarmee de auto goed is voor nog eens 190 km. Volgens de NEDC-cyclus is het verbruik 3,5 kg/100 km.

Diesel is bij de gemiddelde autofabrikant allesbehalve doodverklaard. Volkswagen is het levende bewijs, nieuwe TDI’s blijven op de markt komen. De 2.0 TDI wat verder gefinetuned en is beschikbaar met vermogens van 100 kW (136 pk) en 150 kW (204 pk). Bovendien is dit volgens VW een heuse mild hybrid. Een 12-volts startmotor en generator wint energie terug bij het afremmen en slaat deze energie op in een lithium ion-accupakket dat ongetwijfeld piepklein is. Als dit de hedendaagse Eco-uitvoering van de Golf moet worden, dan is het zeker een zwaktebod. Maar er wordt wel aan alle eisen voldaan op het gebied van uitstoot.

Voor iedereen die nu nog behoefte heeft aan een diesel en graag alle steden in West-Europa wil binnenrijden. Het lijkt er overigens op dat de milieuvriendelijkste aller Golfs, de e-Golf van de markt wordt gehaald. Opdat er zoveel mogelijk wordt verdiend aan min of meer uitontwikkelde techniek. Spijtig genoeg.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.