Elektrisch modelaanbod Audi
De elektrische auto’s, komen ze al?

“De toekomst is elektrisch. De Audi e-tron is voor ons én inmiddels ook voor veel tevreden klanten een mooie start. Tegen 2025 hebben we dertig geëlektrificeerde modellen in ons portfolio, waarvan twintig volledig elektrisch,” aldus Bram Schot, voorzitter van de Raad van Bestuur van Audi. Dan horen we het ook eens van iemand anders. Het heden is vooral vol van plugin hybrides, ook bij Audi.

De Audi A7, A8, Q5 en Q7 krijgen alle een stekkeruitvoering. Soms wordt de elektromotor gecombineerd met een zescilinder benzinemotor, vaak gaat het om een viercilinder benzinemotor. De motorvermogens zijn in geen geval reden voor schaamte. Er wordt gebruik gemaakt van een standaardaccupakket met een capaciteit van 14 kWh, opladen gaat met maximaal 7,4 kW (1 fase, 32 ampère). Interessanter zijn de vele elektrische modellen die in het verschiet liggen. Die bestaan hoofdzakelijk als concept. De Audi e-tron, die buitengewoon grote suv, is de eerste van vele.

Audi e-tron GT

De Audi e-tron GT concept staat op hetzelfde J1 platform als Porsche voor de Taycan gebruikt. Dit wordt een heuse performance-ev. De showuitvoering levert een vermogen van 434 kW (590 pk) en een koppel van 830 Nm. Van nul naar honderd kilometer per uur gaat in 3,5 seconden, naar tweehonderd is het twaalf seconden. Een topsnelheid van 240 km/u maakt het mogelijk om in no time het accupakket finaal leeg te rijden, dan helpt het dat ultrasnelladen met maximaal vermogen van 350 kW mogelijk is. Het rijbereik is overigens 400 kilometer. Het is wel duidelijk dat met deze auto de concurrentie met Tesla wordt gezocht.

Audi Q4 e-tron

De Audi Q4 e-tron concept heeft de buitenmaten van een Q3, maar het ruimteaanbod zou overeenkomen met een Q5. Toch fijn, het zal verder bij menigeen in de smaak vallen dat het om een crossover gaat. De ev staat op het MEB-platform, waarop ook vele Volkswagens komen te staan, de ID.3 is er een van.

Het is niet duidelijk wanneer voorgenoemde ev’s debuteren. Wel wordt beloofd dat het modelaanbod van Audi tegen 2025 bestaat uit dertig geëlektrificeerde modellen, waarvan 20 full ev’s. Veel elektrische Audi’s komen op een nieuw platform te staan, het Premium Platform Electric (PPE). Wat dit premium maakt wordt niet helemaal duidelijk, het platform zal in elk geval groter zijn dan het vergelijkbare MEB-platform van VW.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.