Concurrentie op komst in het elektrisch aangedreven deel van het A-segment.

Een compacte, betaalbare, praktische en vrij eenvoudige elektrische auto is een weinig vertoond fenomeen. Doorgaans moet het duur zijn en liefst een suv-achtige uitstraling hebben. Gelukkig is er een nieuweling die breekt met die conventies.

De Renault Twingo Electric. Een sympathiek stadswagentje. De vertrouwde Twingo, maar dan met een elektrische aandrijflijn. De Renault Twingo deelt zijn techniek met de Smart Forfour. In geval van de Renault Twingo Electric gaat het er niet anders aan toe. De ev is goed voor een vermogen van 60 kW (82 pk) en een koppel van 160 Nm. Het accupakket is groter dan dat van de Smart, maar met een opslagcapaciteit van 22 kWh nog altijd niet overbemeten. Het rijbereik komt volgens de WLTP-norm uit op 190 kilometer, bij louter stadsgebruik zou het zelfs 270 kilometer zijn.

Maar de prijs? De Renault Twingo Electric heeft een vanafprijs van € 20.590, voor dat geld staat er een Life-uitvoering op de stoep. Voor de duurste wordt € 24.790 gerekend. Daarvoor wordt een Série Limitée Vibes geleverd, met een luxer interieur met hoogwaardige materialen, acheruitrijcamera en een uitgebreid multimediasysteem.

Een positief en vaak onderbelicht punt is de oplaadsnelheid. Er wordt met 22 kW opgeladen, gewoon bij een regulier laadpunt, als het laadpunt althans in staat is om een dergelijk vermogen te leveren. Doorgaans moet op 11 kW laadvermogen (drie fasen, 16 ampère) worden gerekend. Dat betekent alsnog dat het opladen nooit veel langer dan twee uur in beslag kan nemen. Van vrijwel leeg, naar helemaal vol.

Opvallend is verder dat Renault is gestopt met een huurconstructie van het accupakket. De Renault Twingo Electric heeft in alle gevallen een koopaccu. De naamgeving komt niet overeen met de andere elektrische Renaults uit het modelgamma, logischer was het geweest wanneer deze kleine de naam Twingo ZE zou hebben gekregen.

De auto is een geduchte concurrent van de drieling van VAG, dus de Seat Mii Electric, Skoda Citigo e iV en Volkswagen e-Up. De Renault Twingo Electric kan vanaf augustus worden besteld, aan het einde van 2020 staat de auto bij de dealers.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.