Dit gaan Daimler en Geely samen doen
De twee partijen gaan een 50-50 joint venture aan.

Deze joint venture tussen Daimler en het Chinese Geely is afgesloten om wereldwijd het merk Smart te ontwikkelen en te exploiteren als fabrikant van volledig elektrische voertuigen. De kleine autofabrikant zal voordelen behalen van de gedeelde expertise van beide groepen in zowel productie, engineering als ontwerp. Smart zal gaan groeien om aan de vraag naar elektrificatie te voldoen, met productie in China. Nieuwe smart-modellen staan gepland vanaf 2022 met volledig elektrische productvernieuwingen.

De raad van bestuur van de nieuwe smart-joint venture zal bestaan uit zes leidinggevenden met een gelijke vertegenwoordiging van beide partijen. De vertegenwoordigers van de raad van bestuur van Daimler AG zijn Hubertus Troska, lid van de raad van bestuur van Daimler AG die verantwoordelijk is voor Groot-China, Britta Seeger, lid van de raad van bestuur van Daimler AG, die verantwoordelijk is voor marketing en verkoop van Mercedes-Benz Cars en Markus Schäfer, lid van de raad van Management van de divisie Mercedes-Benz auto’s, productie- en toeleveringsketen en aangewezen lid van de raad van bestuur dat verantwoordelijk is voor Group Research en Mercedes-Benz Cars Development.

Vertegenwoordigers van de Geely-raad zijn Geely Holding Chairman Li Shufu, Geely Holding President, Geely Auto Group President en CEO An Conghui, Geely Holding Executive Vice President en CFO Daniel Donghui Li.

De joint venture-partners zijn overeengekomen dat de nieuwe generatie smart-voertuigen zal worden gestyled door het wereldwijde Mercedes-Benz designnetwerk en met engineering van de wereldwijde technische centra van Geely. De toekomstige productie zal in China plaatsvinden. Als onderdeel van het voertuigontwikkelingsprogramma zal de smart-productportfolio ook worden uitgebreid naar het snelgroeiende B-segment.

Vóór de lancering van de nieuwe modellen vanaf 2022 zal Daimler de huidige generatie smart-voertuigen blijven produceren in haar Hambach-fabriek in Frankrijk (smart EQ fortwo) en in Novo Mesto (Slovenië, smart EQ forfour). Parallel hieraan zal de fabriek in Hambach een nieuwe rol op zich nemen in het productienetwerk van Mercedes-Benz Cars en in de toekomst een compact elektrisch voertuig van Mercedes-Benz produceren onder het nieuwe product- en technologiemerk EQ. Mercedes-Benz investeert € 500 miljoen in de fabriek in Hambach en zal de expertise van haar ervaren en gemotiveerde smart- werknemers inzetten.

De joint venture zal naar verwachting eind 2019 zijn afgerond. Financiële voorwaarden van de smart-joint venture zijn niet bekendgemaakt.

 De joint venture is in lijn met de afzonderlijke overeenkomst tussen Daimler Mobility Services en Geely Technology Group, die vorig jaar werd aangekondigd, waarin de bedrijven overeenkwamen om samen te werken aan een nieuwe premium ride-hailing service in China.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.