Frisian Motors
Frisian Motors houdt zich al sinds 2009 bezig met elektrische auto’s. Het bedrijf wist in de afgelopen jaren ruim tweehonderd groene voertuigen te bouwen.

Hoewel we in Nederland niet massaal auto’s bouwen, gebeurt het wel op kleine schaal. Zoals bij dit Friese bedrijf. Zo bouwen ze onder andere bovenstaande elektrische auto’s.

Het gaat om een specifiek model die in de volksmond ‘elektrische transporter’ wordt genoemd en de naam Leffert FM-50 draagt. Het is een combinatie van een personenwagen en een voertuig voor ruw terrein die een topsnelheid haalt van 60 km/uur en daarom een kenteken nodig heeft om ermee op de openbare weg te mogen rijden. Inmiddels exporteert het Friese bedrijf de Lefferts naar België, Duitsland en zijn er ook afnemers in Roemenië, Tsjechië en Costa Rica.

De elektrische auto wordt niet 100% ontwikkeld vanuit eigen huis, zegt Theo de Jong, directeur van Frisian Motors: “Wij baseren onze voertuigen veelal op een bestaand en bewezen brandstofmodel; vervolgens laten wij specifieke fabrikanten de onderdelen van het chassis geheel op maat maken. Uiteindelijk assembleren wij het geheel in eigen beheer en voorzien de voertuigen met de juiste elektrische aandrijving.”

Naast de elektrische transporter bestaat het assortiment van het bedrijf ook uit full-electric zitmaaiers en kleine tuinbouwtractoren. Binnenkort vindt de presentatie plaats van een complete elektrische mini-shovel, de Norbert FM-120. De afnemers van deze shovel worden gezocht in markten waar men in nabijheid van mens en dier moet werken of juist voor werkzaamheden in gebouwen. Er liggen aanvragen voor de shovel van paardenhouders en maneges, maar ook van campinghouders en gemeentelijke groenvoorzieningsbedrijven, die graag zonder lawaai en uitstoot van kwalijke gassen willen werken.

We hoeven voorlopig geen elektrische stadsauto te verwachten van het bedrijf. “Een kleine stadsauto behoort technisch gezien wel tot onze mogelijkheden, maar voorlopig beperken we ons toch maar tot functionele werktuigen en voertuigen.” aldus, de Jong.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.