Dit elektrische vliegtuig zette een nieuw wereldrecord
Op het oog een simpel vliegtuigje, maar de magie schuilt onder de kap.

Deze Extra 330LE is door Siemens namelijk voorzien van een elektrische aandrijflijn! De output bedraagt 260 kW (ruim 350 pk) en da’s ruim voldoende voor het vliegtuigje, dat ongeveer 1.000 kg weegt. Onlangs behaalde de Extra een hoogte van 3.000 meter in slechts vier minuten en 22 seconden tijd, een nieuw wereldrecord. De stijging bedroeg gemiddeld 11,5 meter per seconde en de vorige recordhouder deed er een minuut en tien seconden langer over om genoemde hoogte te bereiken.

In juni vorig jaar maakte het vliegtuig z’n eerste vlucht en kennelijk verloopt de ontwikkeling dusdanig succesvol dat er nu al records mee kunnen worden verbroken. De aandrijflijn van Siemens weegt slechts 50 kg en levert daarmee 5 kW per kg, wat eveneens een wereldrecord is.

Siemens heeft overigens grote plannen met het oog op elektrische luchtvaart. Het bedrijf gebruikt de tweezits Extra 330LE als testvliegtuig. Binnen afzienbare tijd wil men echter een elektrisch vliegtuig bouwen dat ruimte biedt aan 100 passagiers en met een range van 1.000 kilometer. Vooralsnog mikt Siemens op 2020, waarbij het bedrijf meteen aangeeft dat daarvoor een vermogen nodig is van tot wel 10 MW. Siemens werkt daarvoor samen met vliegtuigbouwer Airbus.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.