Veel elektrische busjes zullen worden ingezet door internetmoloch Amazon. Om de ettelijke duizenden pakketten van deur tot deur te kunnen bezorgen.

Bedrijven hebben gelukkig klimaatdoelstellingen. Om fors te besparen op uitstoot is er een probaat middel, het inzetten van elektrische voertuigen. Amazon, een bedrijf van miljardenwinsten, investeert in het nieuwe elektrische merk Rivian. Dat komt met de R1S en R1T, maar ook met een busje.

Het busje-zonder-naam van Rivian is het nieuwe bezorgbusje van Amazon. Dat ziet er zo uit:

Als een archetypisch Amerikaans busje, maar dan volledig elektrisch. Uiteraard moet het busje dienstbaar zijn aan de bestuurder. Dat wordt gedaan met een volledig vlakke vloer en een doorloop vanaf de bestuurderspositie naar achteren, zodat er niet heel onhandig om hoeft te worden gelopen om in het laadruim te komen. Een veelvoud aan sensoren bevordert de veiligheid, hoewel wat onduidelijk is wat voor systemen precies aanwezig zijn. Zoals van Amazon mag worden verwacht, is Alexa-spraaksturing aanwezig. Ook is het mogelijk de omgeving te overzien met een 360-graden camera. Zo kan de bestuurder worden bijgepraat over het weer, voor zover dat onvoldoende zichtbaar is door de enorme voorruit. Het interieur is niet direct een weelde, maar biedt alles wat nodig is. De twee schermen lijken qua grootte dat wat in de VW ID is te vinden te overtreffen.

Over motorvermogen en batterijcapaciteit worden vooralsnog geen uitspraken gedaan.

In 2022 wil Amazon wereldwijd 10.000 elektrische bezorgvoertuigen inzetten, voor 2030 is het getal op 100.000 van die voertuigen gezet. Tegen 2040 wil het bedrijf het tot een nuluitstoot hebben gebracht.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.